Biszkopt z proszkiem (jasny)

/ 1

Każdy z Was ma zapewne swój ulubiony przepis na biszkopt. Prawdziwy to taki bez proszku do pieczenia, ale ja, gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem.

Biszkopt do tortów i deserów
Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska, w której miksujemy białka, ma być czysta i sucha.
Bywa tak, że biszkopt robimy, już nie wiem który raz, a tu po upieczeniu wychodzi 1/2 tego, co zwykle, myślimy wtedy "przepis do niczego”, a powód może być jeden z powyższych.
Prosty biszkopt do tortów i deserów

Składniki:

(na foremkę o średnicy 28 cm)
  • 6 jaj (L)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na biszkopt:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru.
  2. Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się i zbielenia masy.
  3. Do piany z białek dodać masę z żółtek, zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły).
  4. Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki.
  5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować).
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch był na dole i wystudzić. Takie studzenie sprawi, że biszkopt będzie równy.
  8. Biszkopt najlepiej się kroi na drugi dzień, ale gdy damy mu ze 2 - 3 godziny od wystudzenia (nie kroić zaraz po wystudzeniu) to świetnie się go pokroi.

    Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.

Komentarze

  1. A właśnie szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt :)  Zabieram i robię! :D - Grunt to przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *