Szybkie do przygotowania i do tego zdrowe włoskie danie, tym razem pesto z awokado. Smaczny obiad w kilka chwil, a dokładnie tyle ile gotuje się makaron.
Składniki:
(porcja dla 3 dorosłych osób)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szklanka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka orzeszków nerkowca
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- 300 g makaronu spaghetti
Przygotowanie pesto z awokado:
- Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając oliwę.
- Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny.
- Wszystko w miarę równomiernie rozdrobnić (tak jak nam to odpowiada), pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu.
- Po odcedzeniu makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło makaron.
- Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym parmezanem.
Zobacz również:Pesto z makaronem
Apetyczny makaronik :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste danie :)
OdpowiedzUsuńZ awokado? To coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, uwielbiam avocado, muszę zrobić, jak kupię bazylię, dziękuję i pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
Usuńawokado idealnie nadaje się do zrobienia pesto- super!
OdpowiedzUsuń