Jabłecznik na biszkopcie
Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a satysfakcja gwarantowana. Biszkopt z galaretką i masą z jabłek smakuje wspaniale.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu spirytusowego
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- około 3 - 4 łyżki cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
Jak przygotować ciasto z jabłkami?
Biszkopt:
- Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.
- Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.
- Dodać olej i ocet, chwilę miksować.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (33 cm x 23 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.
Masa jabłkowa:
- Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę.
- Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.
- Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
- Zamiast robić masę ze świeżych jabłek, można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia.
- Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zobacz również: szarlotka z pianką.
Fajne orzeźwiające ciacho
OdpowiedzUsuń