Seler naciowy z suszonymi pomidorami
Seler naciowy niezmiennie króluje w mojej kuchni, lodówka musi go mieć na stanie 😊 Tym razem szybkie i minimalistyczne połączenie: seler, suszone pomidory i świeża bazylia. Taką surówkę mogę jeść codziennie.
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 suszone pomidory
- 1/2 szklanki liści świeżej bazylii
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być zanurzone w niej). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić.
- Seler umyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać 1/2 łyżeczki soli i odstawić na około 10 minut.
- Większe listki bazylii poprzerywać, małe dodać w całości.
- Wszystkie składniki wymieszać, polać oliwą z moczenia pomidorów. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: sałatka z cieciorki i selera naciowego.
Super, prosto, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńJak na razie przeszło mi robienie sałatek z selera naciowego. Ale dość długo takie właśnie z selerem w roli głównej królowały na moim stole :)
OdpowiedzUsuń