Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

/ 4

Najlepszy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, jaki do tej pory jadłam. Sernik na kruchym cieście to łatwe do przygotowania i odpowiednie ciasto na każdą okazję. Sernik z brzoskwiniami jest o umiarkowanej słodyczy, przyjemnym delikatnym środku i z bardzo kruchą kruszonką na wierzchu.

Sernik z kruchym spodem i brzoskwiniami
Na pewno się powtarzam, ale dobry sernik z brzoskwiniami wychodzi tylko z dobrego białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Jeśli nie macie sprawdzonego sera do robienia serników, najlepiej kupić biały ser w kawałku i samemu go zmielić 2 razy. 

Przygotowanie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Ciasto kruche do sernika wystarczy tylko wcześniej zagnieść i schłodzić, a dalszy proces przygotowania jest już szybki. U mnie sernik na kruchym cieście cieszy się dużym powodzeniem i jest stałą pozycją w menu na każdym większym przyjęciu.
Sernik na kruchym cieście z kruszonką
Liczba porcji: 24 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 235 kcal
(w tym: Białko - 7 g, Tłuszcze - 11 g, Węglowodany - 27 g)
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 34 cm x 7 cm

Przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Składniki na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa na sernik:

  • 1 kg białego sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Piana z białek:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń (850 g)
  • cukier puder do posypania sernika
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i masło. Masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  2. Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, które zawinąć w folię i schować na co najmniej godzinę do zamrażarki. Zagniatając ciasto zbyt mocno jego nie ocieplać, gdy da się z niego uformować wałek przestać ugniatać.
  3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki.
  4.  Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę wyłożyć na tarte ciasto i poukładać na niej przekrojone na 3 części odsączone z syropu połówki brzoskwiń.
  6. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując za każdym razem, aż się rozpuści. Ubitą pianę wyłożyć na ser i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
  7. Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia.
  8. Po upieczeniu sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.

Komentarze

  1. Ja już też piekłam i eksperymentowałam z sernikami pozdrawiam i porywam kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda! Na pewno tak samo dobrze smakuje :) Chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić taki sernik na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciacho, wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊
Podobało Ci się? Daj znać w komentarzu poniżej, możesz mnie również wesprzeć stawiając mi kawę ☕️ Ucieszy mnie też polubienie mego profilu Facebook, 𝕏 lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady