Sernik z polewą czekoladową i daktylami

/ 5

Sernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i nie traci formy nawet po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej.

Sernik z daktylami i polewą na prosty deser
Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu jest równiutki. Do zrobienia tego sernika najlepiej jest użyć gęstego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Ucierając masę serową, należy starać się, aby jej zbyt mocno nie napowietrzać, wtedy sernik mocno nie opadnie i będzie równy. Jeśli nie macie suszonych daktyli, możecie zrobić bez ich dodatku. Przygotowując sernik bez daktyli, do masy serowej dodajcie zamiast 2 to 3 łyżki kaszy manny.
Mam nadzieję, że sernik będzie smakować tak samo, jak wszystkim moim domownikom.
Pyszne ciasto z sera z daktylami i czekoladą
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 minut
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na sernik z polewą czekoladową i daktylami:

  • 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki kaszy manny

Spód do sernika:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik z polewą czekoladową i daktylami?

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą lub mlekiem i moczyć przez około 50 minut. Daktyle powinny być pokryte płynem. Daktyle po namoczeniu rozdrobnić razem z płynem w blenderze.
  2. Masło utrzeć z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym jajku i partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną. Masy serowej zbyt długo nie ucierać, aby mocno jej nie napowietrzyć.
  3. 2/3 masy serowej przełożyć do formy wyłożonej masą z herbatników.
  4. Pozostałą masę zmiksować z kaszą manną i rozdrobnionymi daktylami.
  5. Masę z daktylami delikatnie rozłożyć na powierzchni serowej i wyrównać.
  6. Sernik piec w 170 stopniach C przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu sernik najpierw studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu polać polewą czekoladową.
  9. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, aby całkowicie zastygł.

Spód do sernika:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i połączyć z roztopionym masłem, powinna powstać struktura mokrego piasku.
  2. Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając łyżką wyrównać.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, mleko, miód i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody. 
  2. Składniki cały czas mieszać, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja.
  3. Płynną polewę wylać na zimny sernik.

    Zobacz również: kremowy sernik z ananasem.

Komentarze

  1. Wspaniały sernik :-) Świetnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentuje. Myślę, że w smaku jest rewelacyjny. Serniki to moje ulubione ciasta, dlatego chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie wygląda! <3 Teraz do kawy brakuje mi tylko tego sernika :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym taki spróbowała. Może przy najbliższej okazji skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady