2019-06-14

Sernik z polewą czekoladową i daktylami

Sernik z polewą czekoladową i daktylami to ciasto, którego smak długo się pamięta. Bardzo proste wykonanie, świetnie smakuje i nieźle wygląda. Sernik dobrze się kroi i nie traci formy nawet po dłuższym staniu w temperaturze pokojowej.

Sernik z daktylami i polewą na prosty deser
Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu jest równiutki. Do zrobienia tego sernika najlepiej jest użyć gęstego białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Ucierając masę serową, należy starać się, aby jej zbyt mocno nie napowietrzać, wtedy sernik mocno nie opadnie i będzie równy. Jeśli nie macie suszonych daktyli, możecie zrobić bez ich dodatku. Przygotowując sernik bez daktyli, do masy serowej dodajcie zamiast 2 to 3 łyżki kaszy manny.
Mam nadzieję, że sernik będzie smakować tak samo, jak wszystkim moim domownikom.
Pyszne ciasto z sera z daktylami i czekoladą
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 80 minut
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na sernik z polewą czekoladową i daktylami:

  • 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki kaszy manny

Spód do sernika:

  • 150 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik z polewą czekoladową i daktylami?

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą lub mlekiem i moczyć przez około 50 minut. Daktyle powinny być pokryte płynem. Daktyle po namoczeniu rozdrobnić razem z płynem w blenderze.
  2. Masło utrzeć z cukrem i podczas ucierania dodawać po jednym jajku i partiami ser oraz mąkę ziemniaczaną. Masy serowej zbyt długo nie ucierać, aby mocno jej nie napowietrzyć.
  3. 2/3 masy serowej przełożyć do formy wyłożonej masą z herbatników.
  4. Pozostałą masę zmiksować z kaszą manną i rozdrobnionymi daktylami.
  5. Masę z daktylami delikatnie rozłożyć na powierzchni serowej i wyrównać.
  6. Sernik piec w 170 stopniach C przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu sernik najpierw studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu polać polewą czekoladową.
  9. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, aby całkowicie zastygł.

Spód do sernika:

  1. Herbatniki rozkruszyć blenderem i połączyć z roztopionym masłem, powinna powstać struktura mokrego piasku.
  2. Masę wyłożyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskając łyżką wyrównać.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać, dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, mleko, miód i włożyć do miski, którą ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody. 
  2. Składniki cały czas mieszać, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja.
  3. Płynną polewę wylać na zimny sernik.

    Zobacz również: kremowy sernik z ananasem.

4 komentarze:

  1. Wspaniały sernik :-) Świetnie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super się prezentuje. Myślę, że w smaku jest rewelacyjny. Serniki to moje ulubione ciasta, dlatego chętnie wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajecznie wygląda! <3 Teraz do kawy brakuje mi tylko tego sernika :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry