2019-06-27

Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami

Sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami to pyszne ciasto do zrobienia latem na deser. Prosty deser, który z łatwością przygotuje każdy, nawet mniej obyty w kuchni.

Ciasto z sera na zimno z truskawkami
Sezon na truskawki trwa, dlatego nie może u mnie zabraknąć sernika bez pieczenia z ich dodatkiem. Miał być sernik z samymi truskawkami, ale w zapasach po zimie zachowała się puszka brzoskwiń, które świetnie sprawdziły się w tym serniku. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to należy z nimi postąpić podobnie jak z truskawkami. Sernik ze świeżymi brzoskwiniami będzie jeszcze lepszy.

Upał nie odpuszcza, dlatego w kuchni staram się spędzać jak najmniej czasu. Na obiad zazwyczaj powstają dania, które szybko się przygotowuje, a z ciast to raczej takie bez pieczenia. Ten sernik jest niezbyt słodki, bardzo owocowy i idealnie pasuje na taką pogodę.
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Składniki na sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami:

  • 1 kg sera białego twarogowego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 - 8 łyżek cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Warstwa z truskawek:

  • 700 g truskawek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników 

Jak zrobić sernik bez pieczenia z truskawkami i brzoskwiniami?

  1. Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, a syrop zagotować i rozpuścić w nim galaretki cytrynowe i wystudzić.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier puder.
  3. Następnie dodawać po łyżce ser i krótko miksować, a na koniec rozdrobnione brzoskwinie i lekko tężejący syrop z galaretkami. Miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową przelać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić do lodówki.
  5. Truskawki gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż nie będzie widać surowych truskawek. Masy powinno być około 750 - 800 ml, jeśli jest mniej dodać wrzątku i ponownie zagotować.
  6. Masę truskawkową zdjąć z palnika i rozpuścić w niej galaretki truskawkowe. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Wystudzoną galaretkę z truskawkami wylać na wierzch sernika i chłodzić przez co najmniej 12 godzin. Bardziej niecierpliwi mogą już jeść sernik po 5 godzinach, chociaż nie będzie on jeszcze aż tak bardzo zastygnięty, jak po dłuższym spędzeniu w lodówce.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

12 komentarzy:

  1. Mniam, do kawusi taki kawałek by mi się przydał :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha są najlepsze latem :-) Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, idealny na letnie upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja. Od samego patrzenia... oj kusi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak fajnie, że bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciasta, zwłaszcza latem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam super przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały sernik zjadłam bym kawałek ,super przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Boski serniczek. Prezentuje się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ równa galaretka! Super ; ) Osobiście nie dam rady takiej zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealny, będę musiała zrobić bo nie wytrzymam. Dawno nie jadłam sternika

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry