Ciasto miodowe

/ 2

Ciasto miodowe z kremem jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, a do tego z cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Prosty przepis na puszysty miodownik z kremem. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Idealne ciasto z miodem na każdą okazję.

Miodownik z kremem
Uwielbiam ciasto miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Tym razem mam prosty przepis na ciasto z miodem, które nie wymaga dużego wkładu pracy, ani czasu.

Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek, zrobiłam ciasto miodowe z kremem, które sprawdzi się jako deser na wiele okazji.
Ciasto miodownik

Przepis na ciasto miodowe:

Ciasto z miodem:

(na formę o średnicy 28 cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 3 - 4 łyżki miodu naturalnego
  • 300 ml mleka

Krem do miodownika:

  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lukier do ciasta:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Jak przygotować miodownik z kremem:

Ciasto miodowe:

  1. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  2. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  3. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy.
  4. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.
  5. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krem do miodownika:

  1. Odlać 1/2 szklanki mleka i dokładnie rozmieszać w nim mąki (ma być bez grudek). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko z mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Jeśli powstaną grudki, to można masę przetrzeć przez sitko lub rozbić blenderem.
  2. Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. 

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.

    Zobacz również: muffiny miodowe

Komentarze

  1. Ależ pięknie wygląda!
    Od razu widać, że jest miękkie i puszyste. Cudo *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, ciasto wychodzi bardzo delikatne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *