Bakłażan pieczony faszerowany

/ 2

Bakłażan pieczony faszerowany na pożywny i zdrowy obiad. Szybki obiad z bakłażana i indyka. Przepis na bakłażana pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Jak upiec bakłażana, aby nie był gorzki?

Bakłażan z farszem
Bakłażan jest bardzo smacznym warzywem i dość łatwym w przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana, należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą. Do przetwarzania najlepiej wybierać sztuki o jędrnej i niepopękanej skórce.

Bakłażan zawiera solaniny, które są trujące i dlatego nie można go jeść na surowo. Solaniny sprawiają również, że nawet upieczony bakłażan może być gorzki. Najlepszym sposobem na to, aby pieczony bakłażan nie miał goryczki, jest posypanie go solą. W tym celu surowego bakłażana posypać z każdej strony solą i odstawić na 20 - 25 minut, następnie opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Bakłażan z farszem z pieczarek i indyka

Przepis na bakłażana pieczonego z farszem:

  • 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu
  • sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki

Jak przygotować pieczonego bakłażana z farszem?

  1. Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę. Wydrążyć łyżką miąższ, pozostawić tak po 0,5 cm na brzegach i spodzie (uważać, by nie przebić skórki). Wnętrze bakłażanów natrzeć solą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Odstawić na 30 minut, po tym czasie opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Wydrążony miąższ drobno pokroić i delikatnie posypać solą, odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć powstały płyn.
  3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
  4. Umyte mięso drobno pokroić lub zmielić w maszynce. 
  5. Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie w pióra.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone).
  9. Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut.
  10. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu, gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać.

    Zobacz również: cukinia smażona.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *