Gofry na wodzie

Gofry u mnie są zjadane w każdej ilości i to prawie na bieżąco podczas pieczenia. Do pieczenia miałam do tej pory słabą gofrownicę, bo tylko 700 W mocy i wypiekanie gofrów trochę trwało. Jak wiadomo dobre gofry to nie tylko przepis, lecz także gofrownica, najlepiej o mocy co najmniej 1000 - 1200 W.

Najlepsze gofry bez mleka

Jaka gofrownica jest najlepsza do wypiekania gofrów?

W końcu mam taką, moc 1200 W, a do tego wypieka po 4 gofry na raz. Nie chcę się chwalić zakupem nowej gofrownicy (choć sam fakt cieszy), ale chcę się podzielić przepisem wypróbowanym przeze mnie, a który był dołączony do gofrownicy. Gofry na wodzie wychodzą chrupiące i długo po wystudzeniu zachowują chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nietolerujące mleka.
Chrupiące gofry bez mleka

Składniki:

(składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek i zmiksować je z cukrem, następnie miksując dodać olej i wodę.
  2. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z płynną masą i zmiksować na jednolite ciasto bez grudek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować).
  4. Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W  7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy.
  5. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość.
  6. Gofry podawać, z czym kto lubi, mogą to być: owoce, konfitura, cukier puder, bita śmietana. Gofry wychodzą bardzo smaczne, choć są nieco cięższe niż te z poprzedniego przepisu.
    Przepis na gofry z mlekiem: gofry lekkie i chrupiące.

Komentarze

  1. Ciekawe, na wodzie nie robiłam za to uwielbiam takie na maślance - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na maślance nigdy jeszcze nie robiłam, wypróbuję na pewno - dziękuję za pomysł :)

      Usuń
  2. Ja do gofrów dodaję mleko i wodę. Woda faktycznie daje chrupkości gofrom :)
    Uwielbiam gofry. Ale bym zjadła takie gofry z truskawkami :)
    Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry z Pani przepisu są tak dobre , że mając zwykłą gofrownicę 700 W robię najlepsze wśród wszystkich znajomych Każdy dzwoni po przepis , nikt nie wierzy że bez mleka mogą być lepsze niż z mlekiem Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że gofry przypadły do gustu :) Sama również często korzystam z tego przepisu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady