14.10.2015

Batoniki owsiane z żurawiną

Zdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki. Dokładnie wiemy, co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę, to będą mniej kaloryczne. Warto przygotować taki prosty smakołyk na przegryzkę po drugim śniadaniu dla dzieci do szkoły lub sobie do pracy, a i wieczorkiem pochrupać coś zdrowego nie zaszkodzi.

Zdrowe fit ciasteczka

Składniki:

(na 14 batoników o szerokości 3 cm)
  • 2 1/2 banana bez skóry
  • 5 łyżek słonecznika
  • 7 łyżek sezamu
  • 3 łyżki otrąb owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka płatków owsianych (mogą być górskie)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki ciekłego miodu naturalnego
    Polewa:
  • 100 g czekolady z co najmniej 45% zawartością kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mleka
    Zdrowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą

Jak przygotować zdrowe ciasteczka na deser?

  1. Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać, by nie przypalić).
  2. Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 cm x 11 cm) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając, wysokość tak około 1 cm.
  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
  5. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
  6. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. 
  7. Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.

    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

5 komentarzy:

  1. Jak ktoś chce zdrowiej to zamiast kakao można dać karob, a zamiast mleka... - "mleko" z orzechów laskowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takimi dodatkami na pewno batoniki będą jeszcze bardziej fit :)

      Usuń
  2. A miód można zastąpić agawa lub syropem z daktyli ? Bo mój miód już nie jest ciekły ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, można zastąpić. Miód, aby był ciekły trzeba wstawić do gorącej wody lub na krótko do mikrofali na rozmrażanie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj