Batoniki owsiane z żurawiną

Zdrowe, smaczne i do tego bardzo łatwe do wykonania batoniki owsiane. Dokładnie wiemy, co w nich jest, a gdy pominiemy czekoladę, to będą nieco mniej kaloryczne. Warto przygotować takie ciasteczka owsiane na przegryzkę dla dzieci do szkoły lub sobie do pracy, a i wieczorkiem pochrupać coś zdrowego nie zaszkodzi. Prosty przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną.

Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 318 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegańska
Forma: 23 cm x 11 cm

Przepis na batoniki owsiane z żurawiną

Składniki na batoniki owsiane z żurawiną:

  • 2 1/2 banana bez skóry (300 g)
  • 5 łyżek słonecznika (100 g)
  • 7 łyżek sezamu (70 g)
  • 3 łyżki otrąb owsianych (9 g)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych (40 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych (70 g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (50 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki ciekłego miodu naturalnego (100 g)
    Polewa:
  • 100 g czekolady z co najmniej 45% zawartością kakao
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2 łyżki mleka (30 ml)
    Zdrowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą

Jak zrobić zdrowe ciasteczka owsiane na deser?

  1. Słonecznik i sezam podprażyć lekko na suchej patelni (uważać, by nie przypalić).
  2. Banany pokroić i rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i pozostałe składniki, łącznie z ciepłymi jeszcze ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Formę metalową wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie 2 foremki silikonowe (23 cm x 11 cm) bez papieru. Do foremek przełożyć masę, wyrównać lekko dociskając, wysokość tak około 1 cm.
  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 25 - 30 minut, na złoty kolor.
  5. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z formy i jeszcze ciepłe pokroić na batoniki.
  6. Składniki polewy roztopić w miseczce na garnku z wrzącą wodą lub w mikrofali na opcji rozmrażania, po roztopieniu mieszać do czasu uzyskania jednolitej polewy. 
  7. Ciepłą polewą posmarować wierzch batoników i wstawić do lodówki by polewa zastygła.

    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

Komentarze

  1. Super przepis, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ktoś chce zdrowiej to zamiast kakao można dać karob, a zamiast mleka... - "mleko" z orzechów laskowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z takimi dodatkami na pewno batoniki będą jeszcze bardziej fit :)

      Usuń
  3. A miód można zastąpić agawa lub syropem z daktyli ? Bo mój miód już nie jest ciekły ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, można zastąpić. Miód, aby był ciekły trzeba wstawić do gorącej wody lub na krótko do mikrofali na rozmrażanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady