2020-03-28

Ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką to idealny deser na święta i nie tylko. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, przyjemnie łączy się ze śliwkami i bardzo chrupiącą kruszonką o smaku kokosa.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami do tej pory zazwyczaj robiłam z dodatkiem świeżych śliwek i było to wczesną jesienią. Odkąd jednak wyprobowałam przepis na ciasto z dodatkiem mrożonych śliwek, gości ono u mnie teraz praktycznie przez cały rok. Bardzo łatwe przygotowanie tego pysznego ciasta niewątpliwie zachęca do jego zrobienia.

Ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a kruszonka swoją chrupkość. Ciasto ucierane znika bardzo szybko po zrobieniu, a domownicy dopytują się, kiedy będzie znowu ciasto śliwkowe. Ciasto ze śliwkami i kruszonką świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy lub herbaty.
Placek ze śliwkami
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany

Kruszonka na ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 450 g mrożonych śliwek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką?

  1. Masło utrzeć z cukrem tak, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku i chwilę ucierać, aby masa była jednolita.
  3. Następnie dodać śmietanę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mąkę dodawać partiami, wtedy łatwiej jest ucierać. Ciasto powinno mieć jednolitą i gęstą konsystencję.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  5. Śliwki bez rozmrażania obtoczyć w budyniu i ułożyć na ciasto skórką do dołu. Każdą śliwkę posypać delikatnie cukrem.
  6. Ciasto posypać równomiernie kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 45 - 55 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem w miejscu, gdzie nie ma śliwek. Patyczek powinien być suchy, bez przyklejonego ciasta.

Kruszonka:

  1. Zimne masło położyć na mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami i posiekać na małe kawałeczki.
  2. Następnie szybko rozetrzeć w palcach do postaci drobnych okruszków. Kruszonki zbyt długo nie trzymać w dłoni, aby jej nie ocieplać.
  3. Kruszonkę można przygotować przed rozpoczęciem robienia ciasta i wstawić do lodówki.

    Zobacz również: ciasto ucierane z owocami i kruszonką.

4 komentarze:

  1. Trzeba będzie zrobić :-) Mam jeszcze zamrożone śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pycha, na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciacho, niestety ja z ucieranymi się nie kocham. 😏😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kokosem zjem wszystko! Ze śliwkami tym bardziej :) wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry