Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką to idealny deser na święta i nie tylko. Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto, przyjemnie łączy się ze śliwkami i bardzo chrupiącą kruszonką o smaku kokosa.
Ciasto ze śliwkami do tej pory zazwyczaj robiłam z dodatkiem świeżych śliwek i było to wczesną jesienią. Odkąd jednak wyprobowałam przepis na ciasto z dodatkiem mrożonych śliwek, gości ono u mnie teraz praktycznie przez cały rok. Bardzo łatwe przygotowanie tego pysznego ciasta niewątpliwie zachęca do jego zrobienia.Ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość, a kruszonka swoją chrupkość. Ciasto ucierane znika bardzo szybko po zrobieniu, a domownicy dopytują się, kiedy będzie znowu ciasto śliwkowe. Ciasto ze śliwkami i kruszonką świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole, jak i do codziennej kawy lub herbaty.
Składniki na ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
Kruszonka na ciasto:
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 450 g mrożonych śliwek
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić ciasto ucierane ze śliwkami i kokosową kruszonką?
- Masło utrzeć z cukrem tak, aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
- Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku i chwilę ucierać, aby masa była jednolita.
- Następnie dodać śmietanę i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Mąkę dodawać partiami, wtedy łatwiej jest ucierać. Ciasto powinno mieć jednolitą i gęstą konsystencję.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Śliwki bez rozmrażania obtoczyć w budyniu i ułożyć na ciasto skórką do dołu. Każdą śliwkę posypać delikatnie cukrem.
- Ciasto posypać równomiernie kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 45 - 55 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem w miejscu, gdzie nie ma śliwek. Patyczek powinien być suchy, bez przyklejonego ciasta.
Kruszonka:
- Zimne masło położyć na mąkę wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami i posiekać na małe kawałeczki.
- Następnie szybko rozetrzeć w palcach do postaci drobnych okruszków. Kruszonki zbyt długo nie trzymać w dłoni, aby jej nie ocieplać.
- Kruszonkę można przygotować przed rozpoczęciem robienia ciasta i wstawić do lodówki.
Zobacz również: ciasto ucierane z owocami i kruszonką.
Trzeba będzie zrobić :-) Mam jeszcze zamrożone śliwki.
OdpowiedzUsuńAle pycha, na takie ciasto nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, niestety ja z ucieranymi się nie kocham. 😏😁
OdpowiedzUsuńZ kokosem zjem wszystko! Ze śliwkami tym bardziej :) wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń