2020-03-15

Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami

Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami to pyszne i mało wymagające danie jednogarnkowe. Smaczny obiad bez dużego wysiłku. Dobrze przyprawione mięso z pieczarkami i delikatne pieczone warzywa.

Mięso pieczone z warzywami i pieczarkami
Przygotowanie łopatki wieprzowej pieczonej z warzywami jest łatwe i nie wymaga dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Mięso z warzywami jest pieczone pod przykryciem, dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów.

Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam.
Mięso z ziemniakami, marchewką i pieczarkami
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami:

  • 1200 g łopatki wieprzowej
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 3 - 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki soli ziołowej do przyprawienia warzyw

Jak zrobić łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  2. Tak samo postąpić z cebulą, czosnkiem i pieczarkami.
  3. Warzywa obrać i pokroić  na 2 cm grubości kawałki. Oprószyć solą ziołową.
  4. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wkładać partiami obsmażone mięso i z każdej strony przyprawiać solą i podanymi wyżej przyprawami. Na każdą warstwę mięsa kłaść porcję cebuli i pieczarek.
  5. Na wierzchu poukładać równomiernie przyprawione warzywa.
  6. Piec pod przykryciem w nagrzanym góra-dół do 190 stopni C piekarniku.przez 60 - 70 minut.

    Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.

3 komentarze:

  1. moja babcia robi pyszną łopatkę, ja spróbuję z tego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu jeszcze nie znałam. Spróbuję i ja. Dzięki za podpowiedź.
    Pozdrawiam.
    elizka seniorka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie mięsko, robię podobnie, tylko nie zawsze chce mi się obsmażać, i tak wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry