Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami

/ 4

Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami to pyszne i mało wymagające danie jednogarnkowe. Smaczny obiad bez dużego wysiłku. Dobrze przyprawione mięso z pieczarkami i delikatne pieczone warzywa.

Mięso pieczone z warzywami i pieczarkami
Przygotowanie łopatki wieprzowej pieczonej z warzywami jest łatwe i nie wymaga dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Mięso z warzywami jest pieczone pod przykryciem, dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów.

Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam.
Mięso z ziemniakami, marchewką i pieczarkami
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami:

  • 1200 g łopatki wieprzowej
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • 3 - 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki soli ziołowej do przyprawienia warzyw

Jak zrobić łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami?

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  2. Tak samo postąpić z cebulą, czosnkiem i pieczarkami.
  3. Warzywa obrać i pokroić  na 2 cm grubości kawałki. Oprószyć solą ziołową.
  4. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wkładać partiami obsmażone mięso i z każdej strony przyprawiać solą i podanymi wyżej przyprawami. Na każdą warstwę mięsa kłaść porcję cebuli i pieczarek.
  5. Na wierzchu poukładać równomiernie przyprawione warzywa.
  6. Piec pod przykryciem w nagrzanym góra-dół do 190 stopni C piekarniku.przez 60 - 70 minut.

    Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami.

Komentarze

  1. moja babcia robi pyszną łopatkę, ja spróbuję z tego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego przepisu jeszcze nie znałam. Spróbuję i ja. Dzięki za podpowiedź.
    Pozdrawiam.
    elizka seniorka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie mięsko, robię podobnie, tylko nie zawsze chce mi się obsmażać, i tak wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam pomysłu na jutrzejszy obiad z łopatki. I właśnie znalazłam ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady