2020-03-07

Ciasto kokosowe

Puszyste i bardzo łatwe do przygotowania ciasto kokosowe. Idealny niezbyt słodki deser na weekend i nie tylko. Prostota wykonania i niewielka ilość składników na pewno zachęca do zrobienia tego ciasta.

Kawałki ciasta kokosowego z cukrem pudrem
Uwielbiam smak kokosa i chętnie dodaję go szczególnie do wypieków. Ciasto robi się praktycznie w jednej misce i nie wymaga od nas dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Zaliczam je do tych łatwych ciast, które można szybko zrobić, gdy chcą nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Najlepiej smakuje z kubeczkiem dobrej kawy lub herbaty. Ciasto po upieczeniu należy przechowywać pod przykryciem, gdyż dość szybko wysycha. Zazwyczaj przykrywam je umytą foremką, w której wcześniej piekłam ciasto.

Świetnym dodatkiem do ciasta kokosowego jest karmelizowany ananas lub inne ulubione owoce. Ciasto będzie bardziej odświętne, jeśli zamiast cukru pudru polejemy je roztopioną czekoladą.
Łatwe ciasto z kokosem i karmelizowany ananas
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 55 minut
Wymiary formy: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto kokosowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 250 ml mleka
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto kokosowe?

  1. Masło ucierać z cukrem do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. 
  2. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku.
  3. Następnie na przemian dodawać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  5. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 
  6. Ciasto, aby zachowało swoją świeżość najlepiej przechowywać pod przykryciem. Do przykrycia można wykorzystać foremkę, w której wcześniej było pieczone ciasto.
  7. Ciasto kokosowe dodatkowo można podać z karmelizowanymi owocami lub ulubioną konfiturą.

    Zobacz również: ciasto kokosowe z daktylami.

9 komentarzy:

  1. jak ja kocham smak kokosa!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kokos, ciasto jest pyszne:-0

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne puchate niczym pierzyna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być smaczne, uwielbiam kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z wiorkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jaką blaszkę przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary foremki są podane w ramce nad składnikami (29 cm x 24 cm x 7 cm).

      Usuń
  7. Bardzo smaczne ciasto. Dodaliśmy do niego jeszcze kawałki czekolady. Zalalismy galaretką i na wierzchu daliśmy bitą śmietanę ze startą czekoladą. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie :) Z takimi dodatkami wyszła wersja zdecydowanie bardziej bogata w smaku. U mnie to była raczej wersja na szybko coś do kawy :D

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry