Kaszotto z indykiem i cukinią

/ 3

Kaszotto z indykiem i cukinią to pyszne i łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Posiłek jest bardzo sycący i lekkostrawny, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym zdrowe jedzenie.

Kasza pęczak z cukinią
Grubo ziarnista kasza pęczak z dodatkiem warzyw i pieczarek zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednim daniem dla wegetarian. Dodanie do kaszy zaś indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne i pożywne. Najwięcej czasu podczas przygotowania zajmuje pokrojenie warzyw i najlepiej zrobić to przed rozpoczęciem gotowania. Kaszotto gotować na małej mocy palnika, podlewać bulionem i dość często mieszać, aby kasza równomiernie miękła.

Kaszotto świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, można więc śmiało zabrać je na lunch do pracy. Nie traci również dużo na smaku po podgrzaniu, dlatego często robię większą porcję, aby mieć obiad na co najmniej 2 dni.
Kasza z pieczarkami i cukinią
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 60 minut
Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm

Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią:

  • 1 kg mielonego indyka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 300 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego
    Szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić kaszotto z indykiem i cukinią?

  1. Pęczak podprażyć na suchej patelni (nie przypalić), zdjąć z patelni.
  2. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
  3. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać rozdrobnionego indyka i podsmażać około 7 minut.
  4. Dodać drobno pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, chwilę podsmażać, po czym wsypać kaszę.
  5. Po dodaniu kaszy podlać ją 250 ml bulionu i zamieszać. Czynność powtarzać, aż kasza będzie miękka, a powstały sos kremowy. W międzyczasie dodać przyprawy.
  6. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić z kaszą około 7 minut.
  7. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię.
  8. Doprawić do smaku pieprzem i solą, smażyć około 5 minut, aby cukinia i papryka zmiękły, ale były jeszcze lekko chrupiące.

    Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.

Komentarze

  1. uwielbiam kasze pęczak i każde danie z nią w roli głównej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! dzisiaj Twoje danie zagościło u mnie -coś wspaniałego dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      cieszę się, że danie smakowało i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady