Kaszotto z indykiem i cukinią
Kaszotto z indykiem i cukinią to pyszne i łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Kasza z indykiem i cukinią to bardzo sycące i lekkostrawne danie, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym zdrowe jedzenie. Kasza z warzywami świetnie sprawdzi się jako lunch do pudełka i zjedzenia w pracy.
Kasza z warzywami jest daniem, które można modyfikować. Grubo ziarnista kasza pęczak z dodatkiem warzyw i pieczarek, zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednia dla wegetarian. Po dodaniu do kaszy indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne i pożywne. Kasza z pieczarkami i cukinią jest prostym do zrobienia daniem, ale najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw i najlepiej zrobić to przed rozpoczęciem gotowania. Kaszotto z cukinią gotować na małej mocy palnika, podlewać bulionem i dość często mieszać, aby kasza pęczak równomiernie miękła.
Kaszotto z indykiem i cukinią świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, można więc śmiało zabrać
je na lunch do pracy. Nie traci również dużo na smaku po podgrzaniu, dlatego
często robię większą porcję, aby mieć obiad na co najmniej 2 dni.
Przepis na kaszotto z indykiem i cukinią
Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią:
- 1 kg mielonego indyka
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 300 g pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1/2 korzenia selera
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pieprz i sól do smaku
-
2 - 3 łyżki masła klarowanego
Szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak zrobić kaszotto z indykiem i cukinią?
- Pęczak podprażyć na suchej patelni (nie przypalić), zdjąć z patelni.
- Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
- Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać rozdrobnionego indyka i podsmażać około 7 minut.
- Dodać drobno pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, chwilę podsmażać, po czym wsypać kaszę.
- Po dodaniu kaszy podlać ją 250 ml bulionu i zamieszać. Czynność powtarzać, aż kasza będzie miękka, a powstały sos kremowy. W międzyczasie dodać przyprawy.
- Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić z kaszą około 7 minut.
- Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię.
-
Doprawić do smaku pieprzem i solą, smażyć około 5 minut, aby cukinia i
papryka zmiękły, ale były jeszcze lekko chrupiące.
uwielbiam kasze pęczak i każde danie z nią w roli głównej:-)
OdpowiedzUsuńwitaj! dzisiaj Twoje danie zagościło u mnie -coś wspaniałego dziękuję za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńcieszę się, że danie smakowało i również serdecznie pozdrawiam :)