2020-03-05

Kaszotto z indykiem i cukinią

Kaszotto z indykiem i cukinią to pyszne i łatwe do zrobienia danie jednogarnkowe. Posiłek jest bardzo sycący i lekkostrawny, na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym zdrowe jedzenie.

Kasza pęczak z cukinią
Grubo ziarnista kasza pęczak z dodatkiem warzyw i pieczarek zrobiona na wywarze warzywnym na pewno będzie odpowiednim daniem dla wegetarian. Dodanie do kaszy zaś indyka i wywaru z drobiu zadowoli również osoby lubiące mięso. Obie wersje są bardzo smaczne i pożywne. Najwięcej czasu podczas przygotowania zajmuje pokrojenie warzyw i najlepiej zrobić to przed rozpoczęciem gotowania. Kaszotto gotować na małej mocy palnika, podlewać bulionem i dość często mieszać, aby kasza równomiernie miękła.

Kaszotto świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno, można więc śmiało zabrać je na lunch do pracy. Nie traci również dużo na smaku po podgrzaniu, dlatego często robię większą porcję, aby mieć obiad na co najmniej 2 dni.
Kasza z pieczarkami i cukinią
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 60 minut
Naczynie: głęboka patelnia lub garnek o średnicy co najmniej 28 cm

Składniki na kaszotto z indykiem i cukinią:

  • 1 kg mielonego indyka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 300 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 - 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego
    Szklanka ma pojemność 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić kaszotto z indykiem i cukinią?

  1. Pęczak podprażyć na suchej patelni (nie przypalić), zdjąć z patelni.
  2. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
  3. Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać rozdrobnionego indyka i podsmażać około 7 minut.
  4. Dodać drobno pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, chwilę podsmażać, po czym wsypać kaszę.
  5. Po dodaniu kaszy podlać ją 250 ml bulionu i zamieszać. Czynność powtarzać, aż kasza będzie miękka, a powstały sos kremowy. W międzyczasie dodać przyprawy.
  6. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić z kaszą około 7 minut.
  7. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i pokrojoną w półplasterki cukinię.
  8. Doprawić do smaku pieprzem i solą, smażyć około 5 minut, aby cukinia i papryka zmiękły, ale były jeszcze lekko chrupiące.

    Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.

3 komentarze:

  1. uwielbiam kasze pęczak i każde danie z nią w roli głównej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! dzisiaj Twoje danie zagościło u mnie -coś wspaniałego dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      cieszę się, że danie smakowało i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry