2020-02-28

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszyste i pachnące cynamonem ciasto świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację. 

Drożdżówka z cynamonem
Drożdżówka z cynamonem przypomina moje dzieciństwo, które spędzałam na wsi. Pieczenia drożdżówki nie można było nie zauważyć, gdyż w całym mieszkaniu unosił się przyjemny zapach ciasta i cynamonu. Ciasto drożdżowe najlepiej smakowało w chłodne dni z kubkiem ciepłego mleka.

Kiedyś unikałam pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość ważne jest również ciepło w pomieszczeniu, jak i temperatura składników. Jeśli będzie ciepło w kuchni, to ciasto szybko wyrośnie, ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

Z tego przepisu wyjdą również pyszne bułeczki z cynamonem, jeśli pokrojone plastry ciasta ułożymy w formie z odstępami.
Ciasto drożdżowe
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie i pieczenie
Forma o wymiarach: 30 cm x 14 cm x 7 cm lub nieco większa

Składniki na ciasto drożdżowe z cynamonem:

  • 3 szklanki mąki pszennej + szklanka mąki do podsypania przy wyrabianiu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić drożdżówkę z cynamonem?

  1. W lekko podgrzanym mleku rozmieszać drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiła się objętość. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Jajka roztrzepać z cukrem, a masło roztopić i wystudzić.
  3. Przesianą mąkę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, następnie dodać roztrzepane jajka z cukrem, roztopione zimne masło i wymieszać łyżką.
  4. Gdy ciasto będzie wstępnie wymieszane, należy zagnieść je rękami, aby było elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Podczas zagniatania dłonie posypywać mąką. Mąki należy zużyć mniej lub nieco więcej, aby ciasto było miękkie i elastyczne.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
  6. Na oprószoną mąką stolnicę wyjąć wyrośnięte ciasto, posypać dłonie mąką i delikatnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i posmarować roztopionym zimnym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zostawić 2 - 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta w formie.
  7. Posmarowany placek zwinąć w luźny rulon i pokroić w plastry o szerokości 4 cm.
  8. Plastry ułożyć na płasko i ciasno jeden obok drugiego do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny mocno stykać się brzegami, aby po upieczeniu ciasto było w całości i nie było dziur. Jeśli między kawałkami ciasta zostawimy przestrzenie, po upieczeniu wyjdą raczej bułeczki. 
  9. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  10. Wyrośnięte ciasto posmarować masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 minut, do suchego patyczka.
  11. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto drożdżowe z budyniem.

5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i żałuję, że nie mam ręki do drożdżowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak cynamonek z dzieciństwa! Super ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję jak to ciacho musi pachnieć <3

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione ciasta to drożdżowe właśnie

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry