Ciasto drożdżowe z cynamonem

/ 5

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto drożdżowe z cynamonem. Puszysta i pachnąca cynamonem drożdżówka świetnie sprawdzi się z kubkiem mleka lub kakao zarówno na śniadanie, jak i pyszną kolację.

Drożdżówka z cynamonem
Drożdżówka z cynamonem przypomina moje dzieciństwo, które spędzałam na wsi. Pieczenia drożdżówki nie można było nie zauważyć, gdyż w całym mieszkaniu unosił się przyjemny zapach ciasta i cynamonu. Ciasto drożdżowe najlepiej smakowało w chłodne dni z kubkiem ciepłego mleka.

Kiedyś unikałam pieczenia ciasta drożdżowego, gdyż wydawało się trudne i pracochłonne. Moje obawy wynikały chyba z braku doświadczenia, gdyż ciasto jest raczej czasochłonne, ale nie jest trudne do zrobienia. Do przygotowania drożdżówki na pewno potrzebna jest cierpliwość, jeśli chodzi o czekanie na wyrastanie, a wcześniej staranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość, ważne jest również ciepło w pomieszczeniu, jak i temperatura składników. Jeśli będzie ciepło w kuchni, to drożdżówka szybko wyrośnie, gdyż ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.

Z tego przepisu wyjdą również pyszne bułeczki z cynamonem, jeśli pokrojone plastry ciasta ułożymy w formie z odstępami.
Ciasto drożdżowe
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie i pieczenie
Forma o wymiarach: 30 cm x 14 cm x 7 cm lub nieco większa

Składniki na ciasto drożdżowe z cynamonem:

  • 3 szklanki mąki pszennej + szklanka mąki do podsypania przy wyrabianiu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • 50 g masła
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić drożdżówkę z cynamonem?

  1. W lekko podgrzanym mleku rozmieszać drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiła się objętość. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
  2. Jajka roztrzepać z cukrem, a masło roztopić i wystudzić.
  3. Przesianą mąkę wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, następnie dodać roztrzepane jajka z cukrem, roztopione zimne masło i wymieszać łyżką.
  4. Gdy ciasto będzie wstępnie wymieszane, należy zagnieść je rękami, aby było elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Podczas zagniatania dłonie posypywać mąką. Mąki należy zużyć mniej lub nieco więcej, aby ciasto było miękkie i elastyczne.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
  6. Na oprószoną mąką stolnicę wyjąć wyrośnięte ciasto, posypać dłonie mąką i delikatnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i posmarować roztopionym zimnym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zostawić 2 - 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta w formie.
  7. Posmarowany placek zwinąć w luźny rulon i pokroić w plastry o szerokości 4 cm.
  8. Plastry ułożyć na płasko i ciasno jeden obok drugiego do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta powinny mocno stykać się brzegami, aby po upieczeniu ciasto było w całości i nie było dziur. Jeśli między kawałkami ciasta zostawimy przestrzenie, po upieczeniu wyjdą raczej bułeczki. 
  9. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  10. Wyrośnięte ciasto drożdżowe posmarować masłem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 minut, do suchego patyczka.
  11. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto drożdżowe z budyniem.

Komentarze

  1. Smakowicie wygląda i żałuję, że nie mam ręki do drożdżowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak cynamonek z dzieciństwa! Super ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czuję jak to ciacho musi pachnieć <3

    OdpowiedzUsuń
  4. moje ulubione ciasta to drożdżowe właśnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady