2020-02-20

Pączki z ziemniakami

Pyszne i łatwe do zrobienia pączki z ziemniakami, które długo zachowują świeżość. Pączki są oszczędne i nie wymagają długiego wyrabiania ani czekania na wyrośnięcie. 

Oszczędne pączki z marmoladą
Robienie pączków drożdżowych zazwyczaj wiąże się z długim wyrabianiem i czekaniem, aż ciasto wyrośnie. Pączki z gotowanymi ziemniakami nie wymagają czekania, gdyż zarówno ciasto, jak i zrobione pączki rosną w trakcie i od razu można smażyć wcześniej zrobione. Wykonanie takich pączków jest łatwe i zrobi je nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu. Ciasto drożdżowe nie wymaga rozpuszczania drożdży, należy je tylko rozgnieć z ciepłymi ziemniakami i masłem.

Do pączków najlepsza jest gęsta marmolada, którą łatwiej jest zlepić w pączku. Ilość oleju w garnku powinna pozwalać na swobodne obracanie pączków. Olej należy dobrze rozgrzać, aby pączki się smażyły i nie wchłaniały tłuszczu.

Pączki z ziemniakami w pudrze
Ilość porcji: 34
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Składniki na pączki z ziemniakami:

  • 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (odmiana sypka, aby nie były wodniste po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 40%

Dodatkowo:

  • gęsta marmolada
  • cukier puder do posypania
  • litr oleju rzepakowego do smażenia (ilość dostosować do naczynia)

Jak zrobić pączki z ziemniakami?

  1. Ugotowane ziemniaki wystudzić do momentu, aby można było ziemniaka utrzymać w dłoni. Ziemniaki powinny być lekko ciepłe, ale nie gorące.
  2. Ziemniaki razem z masłem i drożdżami przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Nie rozdrabniać ziemniaków blenderem ani malakserem, gdyż staną się zbyt mokre i rzadkie.
  3. Jajka roztrzepać z cukrem i wymieszać z ziemniakami, dodając również alkohol.
  4. Podsypując delikatnie mąką zagnieść dłonią ciasto, które podzielić na 2 części. Ciasto jest dość miękkie i nie wymaga wyrastania.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i wycinać szklanką o średnicy około 7 - 8 cm krążki. Każdy krążek lekko rozciągnąć, na środek położyć łyżeczkę gęstej marmolady i dokładnie zlepić brzegi. Pączki układać na posypanej mąką desce zlepieniem do dołu.
  6. Pączki można smażyć od razu po zrobieniu, gdyż wystarczająco wyrastają w czasie robienia. 
  7. Smażyć w głębokim i mocno rozgrzanym oleju do czasu przyrumienienia z obu stron.
  8. Pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Pączki długo zachowują świeżość.

    Zobacz również: pączki mini.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne pączki :) kiedyś robiłam foccacię z dodatkiem ziemniaków i faktycznie była długo świeża :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne,robiłam bułki z dodatkiem ziemniaków,były idealne,więc podejrzewam,że pączki też wyszły super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie pączki

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pączki aż sie proszą żeby po nie sięgnąc takie cudne

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają te pączusie

    OdpowiedzUsuń
  6. domowe pączki to coś pysznego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Z ziemniakami, ciasta drożdżowe i pączki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już dawno takich nie jadłam, choć uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry