Pyszne i łatwe do zrobienia pączki z ziemniakami, które długo zachowują świeżość. Pączki są oszczędne i nie wymagają długiego wyrabiania ani czekania na wyrośnięcie.
Robienie pączków drożdżowych zazwyczaj wiąże się z długim wyrabianiem i czekaniem, aż ciasto wyrośnie. Pączki z gotowanymi ziemniakami nie wymagają czekania, gdyż zarówno ciasto, jak i zrobione pączki rosną w trakcie i od razu można smażyć wcześniej zrobione. Wykonanie takich pączków jest łatwe i zrobi je nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu. Ciasto drożdżowe nie wymaga rozpuszczania drożdży, należy je tylko rozgnieć z ciepłymi ziemniakami i masłem.
Do pączków najlepsza jest gęsta marmolada, którą łatwiej jest zlepić w pączku. Ilość oleju w garnku powinna pozwalać na swobodne obracanie pączków. Olej należy dobrze rozgrzać, aby pączki się smażyły i nie wchłaniały tłuszczu.
Składniki na pączki z ziemniakami:
- 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania
- 500 g ugotowanych ziemniaków (odmiana sypka, aby nie były wodniste po ugotowaniu)
- 2 jajka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu lub wódki 40%
Dodatkowo:
- gęsta marmolada
- cukier puder do posypania
- litr oleju rzepakowego do smażenia (ilość dostosować do naczynia)
Jak zrobić pączki z ziemniakami?
- Ugotowane ziemniaki wystudzić do momentu, aby można było ziemniaka utrzymać w dłoni. Ziemniaki powinny być lekko ciepłe, ale nie gorące.
- Ziemniaki razem z masłem i drożdżami przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Nie rozdrabniać ziemniaków blenderem ani malakserem, gdyż staną się zbyt mokre i rzadkie.
- Jajka roztrzepać z cukrem i wymieszać z ziemniakami, dodając również alkohol.
- Podsypując delikatnie mąką zagnieść dłonią ciasto, które podzielić na 2 części. Ciasto jest dość miękkie i nie wymaga wyrastania.
- Ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i wycinać szklanką o średnicy około 7 - 8 cm krążki. Każdy krążek lekko rozciągnąć, na środek położyć łyżeczkę gęstej marmolady i dokładnie zlepić brzegi. Pączki układać na posypanej mąką desce zlepieniem do dołu.
- Pączki można smażyć od razu po zrobieniu, gdyż wystarczająco wyrastają w czasie robienia.
- Smażyć w głębokim i mocno rozgrzanym oleju do czasu przyrumienienia z obu stron.
- Pączki wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Pączki długo zachowują świeżość.
Zobacz również: pączki mini.
Bardzo apetyczne pączki :) kiedyś robiłam foccacię z dodatkiem ziemniaków i faktycznie była długo świeża :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne,robiłam bułki z dodatkiem ziemniaków,były idealne,więc podejrzewam,że pączki też wyszły super :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pączki
OdpowiedzUsuńTe pączki aż sie proszą żeby po nie sięgnąc takie cudne
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają te pączusie
OdpowiedzUsuńdomowe pączki to coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńZ ziemniakami, ciasta drożdżowe i pączki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno takich nie jadłam, choć uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń