2020-02-07

Surówka z czerwonej kapusty

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty, jaką można szybko zrobić do obiadu. Surówka jest zdrowa, bardzo soczysta i długo zachowuje swój smak i wygląd.

Kapusta czerwona do obiadu
Kapusta czerwona jest bardzo smaczna, często jednak rezygnujemy z niej, gdyż dość trudno z niej wydobyć smak i soczystość. Kapusta pokrojona w tradycyjny sposób jest twarda, nieco sucha i po zrobieniu z niej surówki musimy odczekać, aby zmiękła i nabrała soczystości. Surówka z czerwonej kapusty będzie soczysta i od razu do zjedzenia, jeśli zetrze się ją na tarce do warzyw o dużych oczkach. Podczas tarcia kapusta mięknie, staje się soczysta i po doprawieniu można ją podać do obiadu.
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Ilość porcji: 4 -5
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

  • 1 średniej wielkości główka czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek koperku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

  1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, delikatnie oprószyć solą i drewnianą łyżką energicznie wymieszać, aby była bardziej soczysta.
  2. Marchewki, jabłko, cebulę obrać i również zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Wszystkie składniki surówki wymieszać i połączyć z sokiem z cytryny, octem jabłkowym, majonezem i musztardą.
  5. Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań.
  6. Przed podaniem można odczekać około 30 minut, wtedy kapusta będzie bardziej soczysta.

    Zobacz również: chińska surówka z kapusty.

5 komentarzy:

  1. i ja też lubię takie surówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszą robi moja mama....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekka i bardzo dobra surówka. Pasuje do każdego dania a szczególnie do moich ulubionych kotlecików wieprzowych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna i zdrowa,bardzo lubię takie surówki :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry