2020-01-31

Faworki na piwie

Najlepszy przepis na faworki na piwie. Chrupiące i łatwe do zrobienia chrusty/faworki. Pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Karnawał to idealny czas na ich zrobienie.

Chrupiące faworki oprószone cukrem pudrem
W okresie karnawału faworki przynajmniej kilka razy muszą pojawić się na moim stole. Tym razem zrobiłam je na bazie piwa. Wyszły bardzo chrupiące i łatwo się je robiło. Tradycyjnie faworki posypuję cukrem pudrem, ale świetnie smakują również polane ciekłym miodem naturalnym i oprószone delikatnie makiem lub sezamem.

Ciasto na faworki może być podstawą do zrobienia faworków wytrawnych np. do piwa, które zastąpią niezdrowe chipsy. W tym celu, zamiast łyżki cukru pudru należy dodać 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i nieco soli, a po usmażeniu oprószyć delikatnie papryką ze szczyptą chili.

Faworki na słodko wałkować dość cienko, te zaś na wytrawnie mogą być nieco grubsze. Najlepsze faworki wychodzą, gdy smaży się je na smalcu.

Faworki, chrusty z cukrem pudrem
Ilość porcji: 60
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia i smażenia

Składniki na faworki na piwie:

  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki jasnego piwa
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki 40%
  • łyżka masła
  • łyżka cukru pudru
  • cukier puder do posypania
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia (u mnie kostka smalcu)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić faworki na piwie?

  1. 2,5 szklanki przesianej mąki wymieszać z żółtkami, masłem, piwem, alkoholem i łyżką cukru pudru. 
  2. Zagnieść ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstawało od dłoni.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć na około godzinę do lodówki lub zamrażarki.
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, aby się nie lepiło do wałka.
  5. Rozwałkowane ciasto pokroić w pasy o szerokości 2,5 - 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego kawałeczka zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie w górę lub w dół  jeden koniec, aby powstał kształt faworka.
  6. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanej sporej ilości tłuszcz, do czasu przyrumienienia się obu stron.
  7. Faworki wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Po wystudzeniu faworki oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: faworki bez jajek.

5 komentarzy:

  1. ojj ale bym sobie zjadła takiego pysznego faworka

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na piwie jeszcze nie robiłam,a słyszałam o nich,że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję już takie spróbować, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio robiłam, teraz zrobie z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry