2020-01-10

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym to pyszne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Pulpeciki z indyka uwielbiają zwłaszcza dzieci, gdyż są bardzo delikatne i smaczne. 

Pulpety pieczone z warzywami w sosie pomidorowym
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym nie zawierają dużo tłuszczu, mogą więc śmiało jeść je osoby na diecie. Warzywa dodane do sosu świetnie wzbogacają jego smak i sprawiają, że danie staje się zdrowsze. Pulpeciki zrobione są z mielonego mięsa indyka, które polecają dietetycy, jako bardzo wartościowe. Dużą zaletą tego dania jest również to, że nie wymaga dużego wysiłku, aby je przygotować.
Pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym:

  • 1400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka majeranku

Sos pomidorowy z warzywami:

  • 1 marchewka
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym?

  1. Do mięsa dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, jajka i bułkę tartą.
  2. Przyprawić kolendrą, papryką, majerankiem, pieprzem i solą.
  3. Mięso wyrobić i uformować z niego pulpety wielkości piłeczki do pingponga.
  4. Pulpeciki krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.
  5. Pulpety wyłożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem pomidorowym z warzywami. 
  6. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 45 - 50 minut.

Sos pomidorowy z warzywami:

  1. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
  2. Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do warzyw, smażyć około 7 minut.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw.
  4. Warzywa zalać passatą pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i gotować 5 minut.

    Zobacz również: pulpeciki z indyka w sosie curry.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry