Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym

/ 2

Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym to pyszne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Pulpeciki z indyka uwielbiają zwłaszcza dzieci, gdyż są bardzo delikatne i smaczne. 

Pulpety pieczone z warzywami w sosie pomidorowym
Pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym nie zawierają dużo tłuszczu, mogą więc śmiało jeść je osoby na diecie. Warzywa dodane do sosu świetnie wzbogacają jego smak i sprawiają, że danie staje się zdrowsze. Pulpeciki zrobione są z mielonego mięsa indyka, które polecają dietetycy, jako bardzo wartościowe. Dużą zaletą tego dania jest również to, że nie wymaga dużego wysiłku, aby je przygotować.
Pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki na pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym:

  • 1400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżka majeranku

Sos pomidorowy z warzywami:

  • 1 marchewka
  • 1/2 dużego korzenia selera
  • 1 mała pietruszka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić pieczone pulpeciki w sosie pomidorowym?

  1. Do mięsa dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną pietruszkę, jajka i bułkę tartą.
  2. Przyprawić kolendrą, papryką, majerankiem, pieprzem i solą.
  3. Mięso wyrobić i uformować z niego pulpety wielkości piłeczki do pingponga.
  4. Pulpeciki krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z kilkoma łyżkami oleju.
  5. Pulpety wyłożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem pomidorowym z warzywami. 
  6. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 45 - 50 minut.

Sos pomidorowy z warzywami:

  1. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
  2. Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do warzyw, smażyć około 7 minut.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do warzyw.
  4. Warzywa zalać passatą pomidorową, doprawić ziołami prowansalskimi, solą i gotować 5 minut.

    Zobacz również: pulpeciki z indyka w sosie curry.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady