Pulpeciki z indyka w sosie curry

/ 8

Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.

Klopsiki z sosem curry na szybki obiad
Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne dania, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. Sos curry idealnie pasuje do pulpecików z indyka.
A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny?
Klopsy w sosie curry
Ilość porcji: 20 szt.
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry:

Pulpeciki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułeczka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów 
  • kilka łyżek oleju do smażenia 

Sos curry:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku 
  • szczypiorek do podania 

Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry?

  1. Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa.
  3. Mięso na pulpety wyrobić i odstawić na 10 minut, aby wchłonęło soki.
  4. Z mięsa uformować pulpeciki wielkości lekko spłaszczonej piłeczki pingpongowej, obtoczyć w mące i obsmażyć.
  5. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  6. Marchewki obrać i pokroić w małe słupki.
  7. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut.
  8. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość.
  9. Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  10. Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku solą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chili. Chili dodać tylko w przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny.
  11. Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć.
  12. Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

    Zobacz również: curry z imbirem i kurczakiem.

Komentarze

  1. Fajne danie na niedzielny obiad z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smakują wyśmienicie! Do ziemniaczków i pysznej surówki będą doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jedzonko ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też często robimy pulpeciki z indyka, ale nigdy w sosie curry... Trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady