Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole?

/ 0

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć nie musi ich być aż dwanaście jak na Wigilię, to w polskiej tradycji jest kilka smakołyków, których nie może zabraknąć na stole.

Wielkanocne kolorowe jajka

Co trzeba włożyć do wielkanocnego koszyczka?
Jednym z pierwszych etapów przygotowań wielkanocnych pyszności jest koszyczek – muszą znaleźć się w nim pokarmy do poświęcenia w kościele, które będą częścią niedzielnego śniadania. Jakie produkty składają się na święconkę?
  • Chleb – symbol Jezusa Chrystusa.
  • Jajka – symbol nowego życia.
  • Wędlina/Kiełbasa – symbol zdrowia i płodności.
  • Ciasto/ciastko – symbol doskonałości.
  • Sól – sedno prawdy i życia.
  • Chrzan – symbol siły i krzepy.
Jakie dania powinny pojawić się na wielkanocnym śniadaniu?
Śniadanie wielkanocne to okazja do wspólnego świętowania. Nie powinno więc zabraknąć na nim składników święconki – dzielenie się poświęconym jajem to zwyczaj, który znany jest od wieków. Przyjęło się, że należy zjeść całą zawartość święconki – produkty nie powinny się zmarnować. Oprócz nich na stole mogą pojawić się również:
  • faszerowane jaja – najpopularniejsze są oczywiście jaja w majonezie, ale istnieje wiele wariantów tej potrawy, np. jaja faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, awokado, wędlinami (np. tymi ze święconki),
  • biała kiełbasa – warto pamiętać, że powinno się ją sparzyć, a nie gotować (ze względu na delikatność, może popękać),
  • wędliny i pasztety – najlepiej przyrządzić je samodzielnie. Przy wędlinach warto pomyśleć o szynkowarze – rarytas przygotowuje się co prawda dłużej, ale w czasie obróbki wytapia się więcej tłuszczu. Z kolei pasztety tradycyjnie powstają z kilku rodzajów mięs. Można dodać do nich suszone borowiki lub żurawinę.
Jakie potrawy jeszcze goszczą na wielkanocnym stole?
Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka, sałatce jarzynowej, pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie. Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą:
  • babki wielkanocne – cytrynowe, marmurkowe, marcepanowe lub drożdżowe,
  • mazurki,
  • serniki,
  • keksy.
Warto pamiętać, że w przypadku wypieków, jaki i innych potraw, dużo zależy również od zwyczajów regionu lub rodzinnych.
(Artykuł zewnętrzny)

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *