Wielkanocne menu – co powinno znaleźć się na stole?

/ 0

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Początek kwietnia to dobry czas na zaplanowanie świątecznych przygotowań. Sprzątanie i dekoracja to tylko ich cześć. Najważniejsze są wielkanocne potrawy. Choć nie musi ich być aż dwanaście jak na Wigilię, to w polskiej tradycji jest kilka smakołyków, których nie może zabraknąć na stole.

Wielkanocne kolorowe jajka

Co trzeba włożyć do wielkanocnego koszyczka?
Jednym z pierwszych etapów przygotowań wielkanocnych pyszności jest koszyczek – muszą znaleźć się w nim pokarmy do poświęcenia w kościele, które będą częścią niedzielnego śniadania. Jakie produkty składają się na święconkę?
  • Chleb – symbol Jezusa Chrystusa.
  • Jajka – symbol nowego życia.
  • Wędlina/Kiełbasa – symbol zdrowia i płodności.
  • Ciasto/ciastko – symbol doskonałości.
  • Sól – sedno prawdy i życia.
  • Chrzan – symbol siły i krzepy.
Jakie dania powinny pojawić się na wielkanocnym śniadaniu?
Śniadanie wielkanocne to okazja do wspólnego świętowania. Nie powinno więc zabraknąć na nim składników święconki – dzielenie się poświęconym jajem to zwyczaj, który znany jest od wieków. Przyjęło się, że należy zjeść całą zawartość święconki – produkty nie powinny się zmarnować. Oprócz nich na stole mogą pojawić się również:
  • faszerowane jaja – najpopularniejsze są oczywiście jaja w majonezie, ale istnieje wiele wariantów tej potrawy, np. jaja faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, awokado, wędlinami (np. tymi ze święconki),
  • biała kiełbasa – warto pamiętać, że powinno się ją sparzyć, a nie gotować (ze względu na delikatność, może popękać),
  • wędliny i pasztety – najlepiej przyrządzić je samodzielnie. Przy wędlinach warto pomyśleć o szynkowarze – rarytas przygotowuje się co prawda dłużej, ale w czasie obróbki wytapia się więcej tłuszczu. Z kolei pasztety tradycyjnie powstają z kilku rodzajów mięs. Można dodać do nich suszone borowiki lub żurawinę.
Jakie potrawy jeszcze goszczą na wielkanocnym stole?
Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka, sałatce jarzynowej, pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie. Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą:
  • babki wielkanocne – cytrynowe, marmurkowe, marcepanowe lub drożdżowe,
  • mazurki,
  • serniki,
  • keksy.
Warto pamiętać, że w przypadku wypieków, jaki i innych potraw, dużo zależy również od zwyczajów regionu lub rodzinnych.
(Artykuł zewnętrzny)

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady