Ciasto kokosowe z malinami
Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto kokosowe z malinami. Przepis na ciasto kokosowe o umiarkowanej słodyczy, które nie wymaga miksowania. Idealne ciasto z malinami i wiórkami kokosowymi na deser, nie tylko od święta.
Proste i szybkie do zrobienia ciasto kokosowe z malinami, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie ciasto z malinami mieszane łyżką najlepiej zrobić ze świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić bez galaretki. Jeśli polewa będzie bez galaretki to maliny należy gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Struktura upieczonego ciasta przypomina nieco babkę. Prosty przepis na ciasto kokosowe z malinami.Przepis na ciasto kokosowe z malinami
Składniki na ciasto kokosowe z malinami:
(składniki o temperaturze pokojowej)
Składniki suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki płynne:
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa z malin do ciasta:
- 450 g mrożonych malin
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka malinowa
Jak zrobić ciasto kokosowe z malinami?
- W oddzielnych miskach wymieszać suche i płynne składniki, a następnie połączyć razem i wymieszać. Po wymieszaniu odczekać około 10 minut, jeśli masa jest bardzo gęsta dodać odrobinę więcej mleka. Gęstość ciasta zależy, jak bardzo chłonna jest mąka kokosowa.
- Masy na ciasto nie ma potrzeby miksowania, gdyż mąka kokosowa jest dość ciężka i ciasto bardzo puszyste nie jest. Struktura upieczonego ciasta przypomina raczej ciasto ucierane niż biszkoptowe.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić i polać malinami.
Polewa z malin do ciasta:
- Maliny rozmrozić i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż zaczną delikatnie gęstnieć.
- Po ugotowaniu zdjąć z palnika i od razu dodać galaretkę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
-
Masę z malin lekko wystudzić, polać nią ciasto i schłodzić.
Prezentuje się super :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawy przepis. Wyprobuje
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSuper wygląda z tą galaretką ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, chętnie bym się skusiła na duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę kokosową, upiekę ciasto!
OdpowiedzUsuńPolecam, u mnie wszystkim bardzo smakowało :)
Usuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuń