2019-03-08

Tatar ze śledzia i awokado

Tatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. 

Śledź z selerem i awokado w sałatce
Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się z soczystym chrupiącym selerem i delikatnym kremowym awokado. Ostrości nadaje czerwona cebula i świeżo mielony pieprz. Tatar można podać na grzance lub z chrupkim pieczywem.
Pokrojony śledź z awokado i selerem
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na tatar ze śledzia:

  • 4 filety śledzia małosolnego bez skóry
  • dojrzałe awokado
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula czerwona
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1/2 jabłka 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku 
  • sól do smaku 

Jak zrobić tatar ze śledzia?

  1. Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.
  3. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić.
  6. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  7. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
  8. Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy lub małej filiżanki posmarowanej delikatnie olejem.
  9. Składniki na tatar można posiekać bardzo drobno, wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników. 
  10. Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki).

    Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej.

9 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna, zdrowa i pożywa dawka energii! Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Doskonała propozycja dla miłośników śledzika, czyli m.in. dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączeni, lubię śledzia i awokado, ale nigdy nie jadłam ich razem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na tatar bez mięsa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja, uwielbiam śledzie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z milą chęcią bym zjadła taki tatar

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry