2019-03-21

Jak osiągnąć idealnie chrupiącą skórkę i kruszonkę na cieście? Praktyczne porady dla początkujących

Podstawowy przepis na kruszonkę nie jest skomplikowany i wymaga wykorzystania wyłącznie trzech składników. Nie zawsze jednak uzyskany efekt spełnia nasze oczekiwania – kruszonka może mieć nieodpowiednią konsystencję, kolor i smak. Aby zawsze zachwycała, wystarczy zastosować się do kilku poniższych rad.

Szarlotka z kruszonką

1. Zachowaj proporcje


Do wykonania kruszonki potrzebne są trzy produkty: mąka, masło i cukier. Aby jednak struktura kruszonki była odpowiednia, czyli łączyła się w większe grudki, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej ilości składników. Idealne proporcje to 1 porcja cukru, 1 porcja masła i dwie porcje mąki (przykład – 50 g cukru, 50 g masła, 100 g mąki).

2. Wybieraj dobre produkty


Wysokiej jakości mąka z basiazsercem.pl czy jajka od zaufanego gospodarza sprawią, że składniki doskonale się połączą, a drobne grudki po upieczeniu będą miały złoty kolor. Najlepsze produkty wpływają również na smak kruszonki. Ciekawym rozwiązaniem jest wkomponowanie w przepis zamienników, które podnoszą walory smakowe kruszonki – są to wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii i drobno posiekane orzechy czy zdrowsze produkty, na przykład cukier trzcinowy zamiast cukru białego, zmielone otręby czy płatki owsiane zamiast mąki pszennej.

3. Na kilka (kilkadziesiąt) minut do lodówki


Kruszonkę będzie można łatwiej ułożyć na cieście, jeśli przed samym pieczeniem zostanie schłodzona. Dzięki temu również będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu, ponieważ nie zacznie zmieniać konsystencji w wyniku przechowywania jej w temperaturze pokojowej.

4. Nagrzej piekarnik


Kruszonka powinna zostać wyjęta z lodówki tuż przed nałożeniem jej na ciasto. Ważne, by została wstawiona do ciepłego piekarnika. Najczęściej nie musi być on nagrzewany specjalnie, dlatego że wcześniej pieczony jest w nim spód ciasta. To rozwiązanie zapewnia dopieczenie się wypieku, gdyż kruszonka potrzebuje zaledwie 15 minut, by się zarumienić i zyskać złotawy kolor. Najkorzystniejsza temperatura dla smaku i wyglądu kruchego ciasta to 180 st. Celsjusza.
(Artykuł zewnętrzny)

2 komentarze:

  1. Dawno nie robiłam ciasta z kruszonką :) Chętnie zastosuję Twoje rady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z kruszonką, szczególnie szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry