Ciasto kokosowe z malinami

/ 11

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto kokosowe z malinami. Przepis na ciasto o umiarkowanej słodyczy, które nie wymaga miksowania. Idealne ciasto na deser na co dzień i od święta.

Ciasto z mąką kokosową i galaretką z malin
Proste i szybkie do zrobienia ciasto kokosowe z malinami, które świetnie sprawdza się jako deser na przyjęcie niespodziewanych gości. W sezonie do ciasta najlepiej użyć świeżych malin, a poza nim mogą być mrożone. Do ciasta, które nie będzie zbyt długo przechowywane polewę można zrobić bez galaretki. Jeśli polewa będzie bez galaretki to maliny należy gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Struktura upieczonego ciasta przypomina nieco babkę. Prosty przepis na ciasto kokosowe z owocami.
Ciasto bez miksowania z galaretką z mrożonych malin
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 60 minut
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na ciasto kokosowe z malinami

Składniki na ciasto kokosowe z malinami:

(składniki o temperaturze pokojowej)

Składniki suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej lub mielonych wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki płynne:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa z malin do ciasta:

  • 450 g mrożonych malin
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka malinowa
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto kokosowe z malinami?

  1. W oddzielnych miskach wymieszać suche i płynne składniki, a następnie połączyć razem i wymieszać. Po wymieszaniu odczekać około 10 minut, jeśli masa jest bardzo gęsta dodać odrobinę więcej mleka. Gęstość ciasta zależy, jak bardzo chłonna jest mąka kokosowa.
  2. Masy na ciasto nie ma potrzeby miksowania, gdyż mąka kokosowa jest dość ciężka i ciasto bardzo puszyste nie jest. Struktura upieczonego ciasta przypomina raczej ciasto ucierane niż biszkoptowe.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 - 35 minut, do suchego patyczka. 
  4. Po upieczeniu wystudzić i polać malinami. 

Polewa z malin:

  1. Maliny rozmrozić i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż zaczną delikatnie gęstnieć.
  2. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i od razu dodać galaretkę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
  3. Masę z malin lekko wystudzić, polać nią ciasto i schłodzić.

    Zobacz również: ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *