Pulpeciki z indyka w sosie curry
Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety z indyka świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry. Pulpety w sosie curry świetnie smakują z ryżem.
Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne pulpety w sosie curry, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. Pulpeciki z indyka idealnie pasują do sosu curry i ryżu.A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny?
Przepis na pulpety w sosie curry
Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry:
Pulpety z indyka:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
 - 1 bułeczka pszenna
 - 100 ml mleka
 - 2 łyżeczki mielonego kuminu
 - 2 łyżeczki kolendry
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 jajko
 - 3 ząbki czosnku
 
Dodatkowo:
- mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów
 - kilka łyżek oleju do smażenia
 
Sos curry:
- 2 cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 marchewki
 - 400 ml mleczka kokosowego
 - 250 ml passaty pomidorowej
 - 4 łyżki sosu sojowego
 - 3 - 4 łyżeczki curry w proszku
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - sok z 1/2 limonki lub cytryny
 - 4 łyżki oleju do smażenia
 - sól do smaku
 - szczypiorek do podania
 
Jak zrobić pulpety z indyka w sosie curry?
- Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety.
 - Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa.
 - Mięso na pulpety wyrobić i odstawić na 10 minut, aby wchłonęło soki.
 - Z mięsa uformować pulpeciki wielkości lekko spłaszczonej piłeczki pingpongowej, obtoczyć w mące i obsmażyć.
 - Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
 - Marchewki obrać i pokroić w małe słupki.
 - W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut.
 - Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość.
 - Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut.
 - Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku solą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chili. Chili dodać tylko w przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny.
 - Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć.
 - 
      Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.
 





apetyczny sosik
OdpowiedzUsuńFajne danie na niedzielny obiad z rodziną :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że smakują wyśmienicie! Do ziemniaczków i pysznej surówki będą doskonałe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja lubię je z ryżem :)
UsuńUwielbiam takie jedzonko ☺
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTeż często robimy pulpeciki z indyka, ale nigdy w sosie curry... Trzeba spróbować! :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń