Pulpeciki z indyka w sosie curry

/ 8

Pulpeciki z indyka w sosie curry to aromatyczne i proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Delikatnie pachnące kuminem pulpety świetnie komponują się z pikantniejszym sosem curry.

Klopsiki z sosem curry na szybki obiad
Pulpety z indyka w sosie curry najlepiej smakują z ryżem, gdyż ryż chłonie sos i dobrze łączy wszystkie smaki. Pikantność sosu curry trzeba dostosować do własnych upodobań i proszek curry dodawać stopniowo, gdyż ostrość proszku curry zależy od producenta. Jeśli przesadzimy z pikantnością, należy spróbować dodać więcej soku z limonki lub cytryny i nieco więcej cukru. Gorący sos sprawia wrażenie zawsze bardziej pikantnego. Osobiście wolę umiarkowanie pikantne dania, gdyż lepiej wyczuwalne są inne smaki i aromaty. Sos curry idealnie pasuje do pulpecików z indyka.
A Wy lubicie smak curry bardziej pikantny czy łagodny?
Klopsy w sosie curry
Ilość porcji: 20 szt.
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki na pulpeciki z indyka w sosie curry:

Pulpeciki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułeczka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia pulpetów 
  • kilka łyżek oleju do smażenia 

Sos curry:

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml passaty pomidorowej 
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 - 4 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól do smaku 
  • szczypiorek do podania 

Jak zrobić pulpeciku z indyka w sosie curry?

  1. Bułeczkę rozmoczyć w mleku i dodać do mięsa na pulpety.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać razem z pozostałymi składnikami do mięsa.
  3. Mięso na pulpety wyrobić i odstawić na 10 minut, aby wchłonęło soki.
  4. Z mięsa uformować pulpeciki wielkości lekko spłaszczonej piłeczki pingpongowej, obtoczyć w mące i obsmażyć.
  5. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
  6. Marchewki obrać i pokroić w małe słupki.
  7. W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i najpierw podsmażyć cebulę i czosnek, po czym dodać marchewkę i ciągle mieszając smażyć około 4 minut.
  8. Następnie dodać proszek curry, kurkumę, kolendrę, cynamon, sos sojowy i chwilę podsmażyć. Curry proponuję dodać część, aby wyczuć jego ostrość.
  9. Do warzyw dodać mleczko kokosowe i zagotować, po czym włożyć podsmażone klopsiki i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  10. Na koniec dodać passaty pomidorowej, soku z limonki, cukru i przyprawić do smaku solą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chili. Chili dodać tylko w przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny.
  11. Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć.
  12. Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem.

    Zobacz również: curry z imbirem i kurczakiem.

Komentarze

  1. Fajne danie na niedzielny obiad z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smakują wyśmienicie! Do ziemniaczków i pysznej surówki będą doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jedzonko ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też często robimy pulpeciki z indyka, ale nigdy w sosie curry... Trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *