Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić?

/ 1

W dzisiejszych czasach świadomość konsumencka jest coraz większa. Czytamy etykiety, codziennie jesteśmy bombardowani ofertami zdrowych diet czy "jedzenia pudełkowego". Ale czy mimo tych wszystkich, szeroko dostępnych informacji, odżywiamy się zdrowo? Zatrzymajmy się na chwilę i spójrzmy, co tak naprawdę trafia na nasz stół i w nasze ręce. Spiesząc się do pracy, kupujesz w pośpiechu kanapkę. Zastanawiasz się czasem, z czego się składa i jakiej jakości produkty są do niej włożone? Powiesz: dobrze, ale skąd mam wziąć prawdziwy chleb na zakwasie, masło wiejskie czy mleko prosto od krowy w centrum miasta? Nic prostszego! Pełnowartościowe produkty według starych receptur są dziś na wyciągnięcie ręki. Słyszałeś o internetowym targu naturalnego jedzenia Pora na Pola, gdzie można kupić najlepsze, ekologiczne i pełnowartościowe jedzenie?

Chleb żytni na zakwasie

Naturalne, zdrowe pieczywo


Pyszne, pachnące i sycące pieczywo na śniadanie. Brzmi kusząco prawda? To, co najczęściej dostajemy w sklepach, niestety nie umywa się do prawdziwego chleba na zakwasie. Tymczasem produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste są ważnym elementem piramidy żywieniowej. Warto wybrać chleb ciemny z mąki z pełnego przemiału, graham i razowej. Takie pieczywo jest źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów.

Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki żytniej razowej. Zawiera dodatek siemienia lnianego, który wspomaga układ trawienny. Siemię lniane ma wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Zaliczane jest do superfoods.
Chleb z czarnuszki
Kolejnym zdrowym i pysznym pieczywem jest chleb żytni Jagiełło z żurawiną i płatkami owsianymi. Przez dodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity z pasztetem, wiejskim serem lub wędliną.

Przepis na idealne śniadanie


Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Zaczynając dzień od śniadania, dostarczymy organizmowi energię niezbędną do efektywnej pobudki. Najważniejsza jest jakość. Ważne, aby nie zabrakło w tym posiłku produktów zbożowych, pełnoziarnistych, między innymi: pieczywa (razowego czy graham), płatków zbożowych (owsianych, żytnich, jaglanych), musli, otrębów. Do produktów zbożowych świetnym dodatkiem są produkty mleczne jak: prawdziwe mleko wiejskie, jogurt, maślanka, kefir, ser żółty oraz twaróg, czy też produkty białkowe, jak wędliny - najlepiej te swojskie, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy.

Zatem nie ma nic zdrowszego i pyszniejszego niż kromka żytniego chleba, wiejskie masło oraz na przykład twarożek.
Przepis na wyśmienity, domowy twarożek do kanapek podaję poniżej.
Składniki:
  • 150 g twarogu wiejskiego
  • 100 g masła wiejskiego (miękkiego) lub 2 łyżki swojskiej, wiejskiej śmietany
  • słuszna szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • opcjonalnie rzodkiewka oraz szczypiorek
Wykonanie:
Połącz razem wszystkie składniki i ciesz się wspaniałym smakiem. Jeśli lubisz urozmaicenia, dodaj pęczek ulubionych ziół lub pół rozdrobnionej papryki.
Aby serek był bardziej kremowy zamiast masła, możesz dodać swojską śmietanę.
Smacznego!

Wiejskie mleka, masło, sery, śmietana


Czy próbowałeś kiedyś prawdziwego masła wiejskiego lub mleka prosto od krowy? Dziś bardzo niewiele osób może odpowiedzieć twierdząco. Kolejne pokolenia nie wiedzą, czym jest mleko wiejskie czy zrobiona z niego swojska śmietana. Znają tylko posmak kartonu i plastiku, w których to sklepy serwują fabrycznie przygotowane produkty. Internetowy targ naturalnego jedzenia Pora na Pola oferuje najlepsze, zdrowe jedzenie, które jest wytwarzane w sposób naturalny przez lokalnych producentów. Tu znajdziesz prawdziwe, mleko prosto od krowy wypasanej i karmionej w zgodzie z naturą. Swojska śmietana jest niepasteryzowana, pełnotłusta i obłędna w smaku. Aż na myśl przychodzą wakacje u babci, gdzie na stole czekały pierogi z jagodami, udekorowane taką właśnie śmietanką.

Smak wiejskiego masła jest o niebo lepszy niż ten znany ze sklepu. W maśle możemy znaleźć witaminy, takie jak: A i D oraz niewiele E. Ich zawartość nie jest jednak stała i zależy od pory roku (mniej będzie ich w zimie, więcej latem, gdy krowy wypasają się na pastwiskach). Należy pamiętać, że masło to tak naprawdę skondensowany tłuszcz. Aby stało się zdrowym elementem zbilansowanej diety, powinno być tylko jednym ze źródeł tłuszczu. Nie należy spożywać go w nadmiarze.
Masło wiejskie
Jak rozpoznać prawdziwe masło? Opakowania mogą być mylące. Na półkach sklepowych obok siebie znajdziemy masło oraz miksy tłuszczowe. W tych drugich zamiast mleka jest olej palmowy lub inny tłuszcz roślinny. Nie dajmy się nabrać na rysunek krowy, czy mylącą nazwę. Prawdziwe masło zawiera minimum 80% tłuszczu. Jest to tłuszcz mleczny, nigdy roślinny! Sprzedawane w sklepach masełka smakowe, na przykład ze szczypiorkiem czy smażoną cebulą, to również nie jest masło. To mieszanina tłuszczu mlecznego oraz roślinnych. Jeśli lubisz niestandardowe smaki, przygotuj własne masełko np. ziołowe, w którym wykorzystamy prawdziwe masło wiejskie dostępne na Pora na Pola. Przepis podaję poniżej:

Składniki:
  • 1/2 pęczka koperku świeżego, beż łodyżek
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5-6 liści bazylii
  • rozmaryn, świeży, do smaku
  • kostka masła wiejskiego (miękkiego, o temperaturze pokojowej)
Wykonanie:
Rozdrobnij wszystkie zioła. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć robota kuchennego. Połącz poszatkowane zioła z miękkim masłem. Smacznego!

Dlaczego warto jeść jogurty?


Jogurt jest wspaniałym produktem odpowiednim dla każdego. Jest doskonały dla osób, u których wykryta została nietolerancja laktozy, czyli cukru mlecznego. Jogurt jako delikatny i lekkostrawny produkt zabezpiecza błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami. Zawiera dużo wapnia, który jest jednym z budulców kości. Zawarte w nim żywe kultury bakterii, zabezpieczają nas przed rozwojem bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Choć nie przychodzi nam na myśl jako źródła witamin, dostarcza witaminę B2, ważną dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz B12, tak ważną w produkcji erytrocytów i budowaniu komórek nerwowych. Jogurt zawiera łatwo trawione, pełnowartościowe białko, co jest bardzo istotne dla rozwoju dzieci i młodzieży. Jest doskonały dla diet lekkostrawnych, jak również uzupełni aminokwasy po intensywnym treningu sportowca.
Jogurt prosto od krowy
Naturalny jogurt możemy wykorzystywać na wiele sposobów: do sałatek, zagęszczania zup i sosów – będzie lżejszym odpowiednikiem majonezu czy śmietany, oraz do przygotowywania zdrowych i pożywnych koktajli. Przygotowane z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw, na bazie ekologicznego jogurtu, świetnie sprawdzą się w podróży lub w pracy, gdy nie mamy czasu, aby zjeść na przykład drugiego śniadania. Są zatem świetną propozycją dla osób żyjących w nieustannym biegu.

Kozie mleko i jego przetwory


Mleko kozie oraz produkty pochodzące z jego przetwarzania, znajdują swoich fanów, jak i osoby mocno sceptyczne. Ci drudzy najczęściej czują opór ze względu na charakterystyczny zapach. Dlaczego warto wprowadzić produkty pochodzenia koziego do swojej diety? Wiele osób zmaga się z chorobami, które eliminują możliwość spożywania nabiału pochodzenia krowiego. Dorosły człowiek świadomie może zastępować jedne produkty spożywcze innymi, natomiast w przypadku małych dzieci, sprawa jest dużo trudniejsza. Ich jadłospis jest jeszcze dość ograniczony. Jeśli zatem cierpią na nietolerancję mleka krowiego, astmę lub alergie pokarmowe, wyroby z koziego mleka mogą stać się prawdziwym wybawieniem.
Mleko kozie
Struktura chemiczna mleka koziego jest bardzo podobna do tej, występującej w pokarmie młodej mamy. Należy jednak bezwzględnie pamiętać, że mleko to niekoniecznie powinno być stosowane do regularnego karmienia dzieci. Mleko kozie zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Mogą one nadmiernie obciążać nerki najmłodszych. Nie powinno być traktowane jako panaceum na wszystkie dolegliwości. Te wiadomości może nieco studzą zapędy wszystkich entuzjastów mleka koziego. Jak ze wszystkim najważniejsze jest racjonalne podejście oraz wybieranie produktów ze świadomością.

Jednym z największych atutów mleka koziego, a co za tym idzie również jego przetworów, jest fakt, że cząsteczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim. Ułatwia to działanie enzymów i korzystnie wpływa na trawienie. Badania wykazują, że mleko kozie może być strawione przez nasz organizm nawet w ciągu 20 minut. Natomiast ten sam proces w przypadku mleka krowiego może trwać od 2 do 4 godzin. To wspaniała wiadomość dla wszystkich osób, które borykają się z przypadkami złego wchłaniania czy zaburzeń trawienia produktów pochodzenia krowiego.

Dodatkowo, szczególną cechą mleka koziego i jego przetworów jest to, że w ich składzie nie występują metale ciężkie. Ta nasza niepozorna koza okazuje się być przeżuwaczem, który z największą skutecznością filtruje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu.

Myślę, że nie trzeba więcej zachwalać koziego mleka oraz jego przetworów. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście produktów pochodzenia koziego, zachęcam do zakupu wiejskich, kozich produktów. Są one dostarczane wprost pod Wasze drzwi przez targ naturalnego jedzenia Pora na Pola. Tu zamówicie produkty ze zweryfikowanego źródła. Mleko pochodzi od kurpiowskich kóz, a jego przetwory są wytwarzane ręcznie.

Komponujmy naszą dietę świadomie, mając w głowie jedno zdanie: "jesteś tym, co jesz". Ta sentencja jest powszechnie znana, ale czy w zabieganym świecie naprawdę stosowana? Dla niektórych wydaje się to absurdalne, ale jedzenie może zmienić wszystko. Wpływać na jakość naszego życia, samopoczucie, kondycję, a przede wszystkim zdrowie. To nie syntetyczna tabletka zapewni nam długie życie, ale zbilansowana dieta i zdrowy ruch. Pamiętajmy, aby wybierać dobre produkty, z naturalnych składników. Dziś w dobie Internetu znajdziemy prawdziwe, naturalne produkty, które dostarczane są od najlepszych rolników i dostawców poprzez sklep Pora na Pola - Naturalne Jedzenie Ekologiczne -> https://poranapola.pl. Co lepsze, zostaną dostarczone wprost pod nasze drzwi. Zatem do dzieła!

Artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Uwielbiam produkty kupione od regionalnych rolników. Mam pewność, że są one naturalne i ekologiczne. Nawet znacznie lepiej smakują niż te nabyte w supermarkecie. Świetne przepisy. Na pewno z nich skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady