2020-01-16

Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami

Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków.

Śledzie z pieczonymi burakami
Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem, gdyż były delikatne w smaku i bez octu. Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki.
Buraki ze śledziem na przekąskę
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i marynowania

Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami:

  • 6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 - 4 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
  • olej rzepakowy do zalania
  • pieprz i sól do smaku
  • 3 - 4 buraki
  • wiązka świeżego koperku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę śledziową z pieczonymi burakami?

  1. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone opłukać i namoczyć na około godzinę w zimnej wodzie. Śledzi bardzo długo nie moczyć, gdyż stracą smak, powinny być umiarkowanie słone.
  2. Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić  na kawałki o szerokości 2 cm.
  3. Pokrojone śledzie wymieszać z musztardą i ziarnami gorczycy.
  4. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra.
  5. W słoiku układać na przemian warstwami cebulę, śledzie, olej, liść laurowy, ziele angielskie. Ostatnia warstwa powinna być pokryta olejem. Słoik ze śledziami odstawić na 1 -2 dni w chłodne miejsce.
  6. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny, aż buraki będą miękkie. Buraki są upieczone, jeśli po wkłuciu w nie widelca, widelec swobodnie z nich można wyjąć. Do pieczenia wybierać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
  7. Buraki po wystudzeniu obrać i pokroić w słupki wielkością zbliżone do kawałków śledzia.
  8. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki, skropić sokiem z cytryny.
  9. Śledzie razem z olejem wymieszać z burakami, dodać posiekany koperek i jabłko. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.
  10. Przed podaniem sałatkę odstawić na około 20 minut, aby połączyły się smaki.
  11. Przechowywać w chłodnym miejscu.

    Zobacz również: śledź z chrzanem.

4 komentarze:

  1. Moja babcia taką robiła, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wersji jeszcze nie znam, ciekawy przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieszablonowe połączenie i takie właśnie lubię. Dodaje przepis do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, dla miłośników śledzi to może być coś pysznego

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry