Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi burakami to idealna przekąska nie tylko na święta. Smak marynowanych śledzi w musztardzie świetnie łączą się ze smakiem pieczonych buraków.
Śledzie bardzo lubię, ale nie mogą one być zbyt octowe i ostre, odpada również śmietana i przesadna słodycz suszonych owoców. Do tej pory najczęściej robiłam śledzie z majerankiem, gdyż były delikatne w smaku i bez octu. Obecnie moje serce/podniebienie zdobyła sałatka śledziowa z pieczonymi burakami. Wykonanie tej sałatki nie zabiera dużo czasu, a smakuje rewelacyjnie. Podstawą do sałatki muszą być oczywiście dobrej jakości składniki, czyli śledzie i buraki.
Składniki na sałatkę śledziową z pieczonymi burakami:
6 małosolnych płatów śledziowych bez skóry
2 cebule
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
3 - 4 łyżki musztardy (u mnie Dijon)
olej rzepakowy do zalania
pieprz i sól do smaku
3 - 4 buraki
wiązka świeżego koperku
1 jabłko
1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę śledziową z pieczonymi burakami?
Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone opłukać i namoczyć na około godzinę w zimnej wodzie. Śledzi bardzo długo nie moczyć, gdyż stracą smak, powinny być umiarkowanie słone.
Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
Pokrojone śledzie wymieszać z musztardą i ziarnami gorczycy.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie pióra.
W słoiku układać na przemian warstwami cebulę, śledzie, olej, liść laurowy, ziele angielskie. Ostatnia warstwa powinna być pokryta olejem. Słoik ze śledziami odstawić na 1 -2 dni w chłodne miejsce.
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny, aż buraki będą miękkie. Buraki są upieczone, jeśli po wkłuciu w nie widelca, widelec swobodnie z nich można wyjąć. Do pieczenia wybierać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
Buraki po wystudzeniu obrać i pokroić w słupki wielkością zbliżone do kawałków śledzia.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobne słupki, skropić sokiem z cytryny.
Śledzie razem z olejem wymieszać z burakami, dodać posiekany koperek i jabłko. Sałatkę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną musztardy.
Przed podaniem sałatkę odstawić na około 20 minut, aby połączyły się smaki.
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑
Moja babcia taką robiła, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńTakie wersji jeszcze nie znam, ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńNieszablonowe połączenie i takie właśnie lubię. Dodaje przepis do ulubionych!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, dla miłośników śledzi to może być coś pysznego
OdpowiedzUsuń