Jeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem i śmietaną.
Składniki:
- 6 małosolnych płatów śledziowych
- 1 łyżka chrzanu
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- pieprz
Przygotowanie:
- Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
- Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem.
- W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy).
Zobacz również: śledź z majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑