2015-02-20

Śledź z chrzanem

Jeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem i śmietaną.

Chrzan ze śledziem i jabłkiem

Składniki:

  • 6 małosolnych płatów śledziowych
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  3. Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt, chrzan i doprawić pieprzem.
  4. W przepisie jest podana 1 łyżka chrzanu, jednak ilość zależy od jego mocy. Wszystko wymieszać i na około 20 minut odstawić, aby składniki się połączyły (zamieszać ze 2 razy).
Zobacz również: śledź z majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry