Ciasto z herbatą Matcha
Zwykłe ciasto w nowej odsłonie, dodatek herbaty nadał lekkości i aksamitnego smaku, nie wspomnę już o kolorze i aromacie. Smak herbaty i czekolady jest w tym cieście doskonałym połączeniem. Wcale się nie dziwię, że w Japonii duża część słodyczy ma takie połączenie. Polecam osobom lubiącym odkrywanie nowych smaków, ciasto jest jak herbaciana mgiełka.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 170 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki herbaty Matcha
- szczypta soli
Polewa:
- 100 g deserowej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 30%
Przygotowanie ciasta z herbatą Matcha:
- Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodać sok z cytryny, olej i dokładnie zmiksować.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i herbatą Matcha. Do miksowanej masy stopniowo dodawać wymieszaną mąkę.
- Białka zmiksować na sztywną pianę, ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
- Foremkę o średnicy 24 cm natłuścić, posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wlać do foremki i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ciasto nie może być zbyt przepieczone, gdyż będzie za suche i straci zielony kolor.
- W mikrofali lub kąpieli wodnej rozpuścić składniki polewy, polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki.
Polecam do kawy lub Herbaty Matcha (Japonia).
Zobacz również:
Muszę sobie w końcu tę herbatę kupić... :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, smak ciasta z jej dodatkiem jest niezapomniany. Polecam :)
OdpowiedzUsuń