2015-11-20

Muffiny z herbatą Matcha

Pyszne muffiny z herbatą Matcha to wspaniały deser do kawy na rodzinne przyjęcia i inne spotkania towarzyskie. Herbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w niższej cenie, bo taką droższą lepiej ze smakiem wypić.

Muffiny z japońską herbatą
Matcha jest ekskluzywną sproszkowaną herbatą japońską Sencha, używaną w ceremonii parzenia herbaty w Japonii. Jeśli chodzi o picie, to do jej smaku trzeba się przekonać, gdyż nie przypomina tych znanych nam z herbat zielonych.

Miałam przyjemność spróbowania oryginalnych japońskich czekoladek, z wnętrzem z tejże herbaty w delikatnej osłonce z gorzkiej czekolady. Połączenie smaku herbaty Matcha i czekolady jest przepyszne. Muffiny również muszą być muśnięte czekoladą, wtedy otrzymamy pełnię smaku zawartego w Matchy.
Babeczki z Matcha

Składniki:

(składniki w temperaturze pokojowej)

Suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej (u mnie z kokosową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki herbaty Matcha
  • 1 szklanka cukru

Płynne:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
    dodatkowo na polewę:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka lub śmietany 30%
  • 1/2 łyżki miodu naturalnego
    Muffiny z mąką kokosową

Jak przygotować muffiny z Matcha?

  1. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne, następnie połączyć je ze sobą i wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste, lecz swobodnie oddzielać się od łyżki przy nakładaniu).
  2. Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie silikonowe papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).
  3. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut (do suchego patyczka).
  4. Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy).
  5. Z podanych składników wyszło mi 24 muffiny.

    Zobacz również: ciasto z herbatą Matcha.

9 komentarzy:

  1. wow! jakie połączenie smaków, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, każdy kto spróbuje sięga po więcej :)

      Usuń
  2. uwielbiamy matcha! Twoje muffiny muszą przepysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja. Na zjedzeniu jednej się zwykle nie kończy - nawet się nie obejrzę a ich już nie ma :)

      Usuń
  3. Właśnie wyszly z piekarnika. Zjadłam jeszcze na ciepło. Dodałam jedna wyższe mniej herbaty Tak śmieje się tylko jak Maciej ją przebiera, bo bałam się że będą zbyt intensywne w smaku. Ale niepotrzebnie, następnym razem zrobię dokładnie tak jak w przepisie. Smakują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muffiny prezentują się bardzo apetycznie, podoba mi się zwłaszcza ich kolor, który dodaje im uroku. Japońska zielona herbata matcha jest bardzo zdrowa. Jeszcze do niedawna nie zdawałam sobie jednak sprawy z tego, że proszkiem tym można również doprawiać przeróżne potrawy i napoje.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry