Gulasz z indyka

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nielubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe. 

Domowy gulasz z drobiu i warzyw

Składniki:

  • 600 - 700 g mięsa z indyka
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • olej lub masło klarowane do smażenia (3 - 4 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Marchew obrać i pokroić w drobne słupki.
  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski.
  3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Z indyka, jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki.
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz i dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut.
  6. Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.
  7.  Gdy marchew i indyk będą wystarczająco miękkie, dodać paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się.
  8. Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania.
  9. Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa, można do niego również podać ugotowany ryż.

    Zobacz również: gulasz mocno paprykowy.

Komentarze

  1. Twój przepis spadł mi jak z nieba, bo akurat mam filety z indyka i nie bardzo miałam pomysłu co z nimi zrobić. Jutro będzie gulaszyk :) Dziękuję za fajny pomysł na obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest mi bardzo miło, że przepis się przyda. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie szybkie przepisy, a moi domownicy uwielbiają gulasz i kochają indyka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja, ma być w miarę szybko i obowiązkowo smacznie. Indyk na 1 miejscu ze wszystkich mięs :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *