Gulasz mocno paprykowy
Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić, aby powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach.
Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona.
Składniki:
- 1 - 1 1/2 kg łopatki lub biodrówki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 2 - 3 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 -3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do smaku
- 4 - 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie gulaszu na obiad:
- Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać.
- Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić. Po 50 minutach dodać do mięsa.
- Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie w pióra.
- Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, dodając pod koniec obrany i pokrojony czosnek. Wszystko wlać do garnka z mięsem, wymieszać i nadal dusić na wolnym ogniu.
- Po cebuli dodać pozostałe przyprawy i po 10 minutach pokrojoną drobno paprykę, gdy mięso jest miękkie doprawić solą do smaku.
- Czas gotowania zależy od rodzaju użytego mięsa, chudsze szybciej się rozpada. Ja użyłam chudej biodrówki i mięso dość szybko się ugotowało, jednak to z większą ilością tłuszczyku jest delikatniejsze. Gulasz w sumie gotował się na wolnym ogniu 1 godzinę i 20 minut.
- W przypadku dość pikantnego gulaszu, długiego redukowania płynu, nie polecam, gdyż będzie on bardziej pikantny. Dla zagęszczenia gulaszu można dodać 1 łyżeczkę mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu do gulaszu zagotować).
- Gdy przesadzimy z ostrością, minimalnie złagodzi dodanie 1 - 2 łyżki soku z cytryny.
- Można podawać z kulkami ziemniaków.
Zobacz również: gulasz z pieczarkami.
Też bardzo lubię gulasze, jak dla mnie najlepiej smakują z kaszą, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, z kaszą jęczmienną lub gryczaną gulasz świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń