Tym razem na obiad mam paprykowe udka z kurczaka w marynacie na bazie sosu sojowego. Udka nie wymagają długiego marynowania, a wychodzą delikatne i mięciutkie.
Jeśli chodzi o pikantność, ilość papryki dostosować do własnych upodobań (u mnie umiarkowana). Tak przygotowany kurczak, świetnie smakuje z dodatkiem ryżu.
Składniki:
- 5 średnich udek z kurczaka
- 5 ząbków czosnku (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić)
- 2 łyżki mielonej papryki ostrej
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 - 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
Przygotowanie:
- Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą.
- Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka.
- Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut w piekarniku pod przykryciem. Jeśli lubimy bardzo wypieczone, to 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Zobacz również: filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Naszego Bloga