Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym

/ 6

Pierś z kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu, jak ją przyprawić, by nasz obiad nie był taki jak zawsze.Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne.

Kurczak w sosie sojowym

Składniki:

(dla 2 - 3 osób)
  • podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g)

marynata do kurczaka:

  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego

dodatkowo:

  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
    Pierś kurczak marynowana w sosie sojowym

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek, umyć i przekroić w poprzek na 2 - 3 mniejsze kawałki.
  2. Do sosu sojowego dodać miód i dokładnie go rozmieszać.
  3. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z cytryny, sól pieprz, drobno pokrojony czosnek, kolendrę lub czosnek niedźwiedzi i wszystko wymieszać.
  4. Pokrojony filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc).
  5. Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie na kokosowym rafinowany), aby kawałki były dobrze zarumienione i w środku usmażone, ale nie wysuszone. Najlepiej przekroić i sprawdzić, czy mają jednakowy biały kolor w środku (powinny być delikatne i soczyste).
  6. Przed podaniem ewentualnie delikatnie obsypać prażonym sezamem.

    Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków.

Komentarze

  1. Wygląda zachęcająco. Pewnie jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja na mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie musi smakować to mięsko, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się tak mocniej zastanowić to chyba filet jest moim ulubionym mięsem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady