2016-07-01

Bób z serkiem wiejskim

Bób jest wspaniałą rośliną strączkową, bogatą w błonnik i wiele witamin (A, B6, żelazo, magnez, potas), a jego niska kaloryczność (100 g - 66 kcal) zachęca do jedzenia. Doskonale pasuje do mięsa zamiast ziemniaków lub ryżu. Bób najbardziej lubię z serkiem wiejskim i świeżo mielonym kminkiem. Bób doskonale syci i daje dużo energii. 

Przekąska z bobu i serka

Najsmaczniejszy jest młody bób, jego gotowanie zajmuje tylko 5 minut, gdy jest młody, można go również jeść na surowo. Starszy jest bardziej żółty, wymaga dłuższego gotowania i w smaku jest bardziej mączysty. Podczas gotowania dodać kminek, który pozbawi bób właściwości gazotwórczych.
Bób gotowany z serkiem

Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • mielony pieprz biały (opcjonalnie)

Jak ugotować bób?

  1. Wodę zagotować, dodać bób opłukany w zimnej wodzie, ziarenka kminku i cukier (wody ma być 2 razy tyle, co bobu). Młody bób gotować około 5 minut od chwili jego zagotowania się, pod koniec dodać sól. W międzyczasie sprawdzać większe ziarna, czy są wystarczająco ugotowane.
  2. Po ugotowaniu odcedzić i po lekkim wystudzeniu zdejmować skórkę. Można przelać zimną wodą, wtedy od razu będziemy mogli zdejmować skórkę. Najlepiej robić to nacinając lekko osłonkę i wyciskając jadalny środek.
  3. Do bobu dodać dobry serek wiejski (ja lubię taki kulkowy) i posypać mielonym kminkiem oraz odrobiną białego pieprzu, jeśli lubimy bardziej pikantnie.

    Zobacz również: hummus z pomidorami.

6 komentarzy:

  1. Przez 20 lat swojego życia nie lubiłam strasznie bobu, dopiero w tym roku się do niego przekonałam :D Sprawdzę to połączenie z serkiem wiejskim, wydaje mi się, że te smaki spodobają się moim kubkom smakowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię ten młody bób, później jest on dla mnie zbyt mączysty. Myślę, że połączenie bobu z serkiem wiejskim i koniecznie z mielonym kminkiem również Ci posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobry jest, ale ten zapach oooo, z serkiem nie smakowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne. Bardzo lubię bób.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry