Włoska przekąska na upalne dni, to oczywiście cudowne caprese. Klasyczne połączenie sera mozzarella z pomidorami i świeżą bazylią, wspaniale orzeźwia i syci. Dodatek oliwy z oliwek, odrobiny octu balsamicznego, pieprzu i soli sprawia, że danie jest niemalże idealne. Nie będę zachwalać, gdyż sam wygląd zachęca do jedzenia. Zdrowa i lekka sałatka, doskonale się u mnie sprawdza w porze kolacji. Proste połączenia są najsmaczniejsze.
Składniki:
(porcja dla 2 - 3 osób)
- 250 g sera mozzarella (2 kulki)
- 3 - 4 dojrzałe pomidory
- 1 szklanka listków ze świeżej bazylii
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz czarny grubo mielony
- sól
Przygotowanie włoskiej sałatki caprese:
- Pomidory umyć i pokroić na 0,5 cm plastry.
- Kulki sera mozzarella wyjąć z płynu i pokroić na 0,5 cm plastry.
- Na dużym talerzu układać na przemian pomidory, ser i sporo listków bazylii, każdy plaster posypywać delikatnie pieprzem i solą.
- Po ułożeniu sera i pomidorów wszystko polać obficie oliwą z oliwek i delikatnie skropić octem balsamicznym.
- Caprese od razu po przygotowaniu jest gotowe do spożycia.
Zobacz również: pomidory z bazylią.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda; )
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajnie ja podałaś!
OdpowiedzUsuńMiło mi, że się podoba :)
UsuńMoja mama robi ją tyle lat i zawsze smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam wręcz tą sałatkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam caprese z takimi pięknymi pomidorami dojrzałymi w słońcu :)
OdpowiedzUsuń