2016-06-28

Caprese - sałatka z pomidorów i sera mozzarella

Włoska przekąska na upalne dni, to oczywiście cudowne caprese. Klasyczne połączenie sera mozzarella z pomidorami i świeżą bazylią, wspaniale orzeźwia i syci. Dodatek oliwy z oliwek, odrobiny octu balsamicznego, pieprzu i soli sprawia, że danie jest niemalże idealne. Nie będę zachwalać, gdyż sam wygląd zachęca do jedzenia. Zdrowa i lekka sałatka, doskonale się u mnie sprawdza w porze kolacji. Proste połączenia są najsmaczniejsze.

Włoska przystawka z pomidorów

Składniki:

(porcja dla 2 - 3 osób)
  • 250 g sera mozzarella (2 kulki)
  • 3 - 4 dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka listków ze świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól
Sałatka z pomidorów i mozzarelli

Przygotowanie włoskiej sałatki caprese:

  1. Pomidory umyć i pokroić na 0,5 cm plastry.
  2. Kulki sera mozzarella wyjąć z płynu i pokroić na 0,5 cm plastry.
  3. Na dużym talerzu układać na przemian pomidory, ser i sporo listków bazylii, każdy plaster posypywać delikatnie pieprzem i solą.
  4. Po ułożeniu sera i pomidorów wszystko polać obficie oliwą z oliwek i delikatnie skropić octem balsamicznym.
  5. Caprese od razu po przygotowaniu jest gotowe do spożycia.

    Zobacz również: pomidory z bazylią.

9 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry