Korzystając z sezonu truskawkowego, nie mogę pominąć przygotowania pysznego makaronu z serem i truskawkami. Taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, a to jest w letnie dni bardzo istotne.
Składniki:
(dla 2 - 3 osób)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 250 g sera białego twarogowego
- 4 łyżki słodkiej śmietany 18%
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 200 - 250 g dojrzałych truskawek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie makaronu z serem i truskawkami:
- Ser, 2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany dokładnie rozetrzeć widelcem, spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru lub śmietany, gdyby ser był bardzo suchy lub za mało słodki (konsystencja ma być taka, że gęsty ser trzyma się na widelcu). Ser nie powinien być zbyt kwaśny.
- Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Truskawki przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku.
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany ser i szybciutko wymieszać, aby pod wpływem ciepła ser okleił makaron.
- Makaron po nałożeniu na talerz polać sosem z truskawek.
Zobacz również: makaron z serem.
Pyszna klasyka sezonu truskawkowego :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne jedzonko :)
UsuńMniam uwielbiam, dla mnie to danie z lat dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja:)
Usuń