10.06.2016

Makaron z serem i truskawkami

Korzystając z sezonu truskawkowego, nie mogę pominąć przygotowania pysznego makaronu z serem i truskawkami. Taki makaron przygotowuje się bardzo szybko, a to jest w letnie dni bardzo istotne.

Truskawki z makaronem i serem

Składniki:

(dla 2 - 3 osób)
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego 
  • 250 g sera białego twarogowego
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 18% 
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 200 - 250 g dojrzałych truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    Makaron z sosem z truskawek

Przygotowanie makaronu z serem i truskawkami:

  1. Ser, 2 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany dokładnie rozetrzeć widelcem, spróbować i ewentualnie dodać więcej cukru lub śmietany, gdyby ser był bardzo suchy lub za mało słodki (konsystencja ma być taka, że gęsty ser trzyma się na widelcu). Ser nie powinien być zbyt kwaśny.
  2. Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć na sitku. Truskawki przekroić na 4 części i rozgnieść widelcem, dodać 3 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, sok z cytryny i wszystko wymieszać. Ilość cukru dostosować do kwaśności truskawek i swego smaku.
  3. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Szybko włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka, dodać masło i mieszać do czasu jego roztopienia, następnie dodać przygotowany ser i szybciutko wymieszać, aby pod wpływem ciepła ser okleił makaron.
  4. Makaron po nałożeniu na talerz polać sosem z truskawek.

    Zobacz również: makaron z serem.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj