Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

/ 5

Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to szybkie danie obiadowe lub do zabrania na drugie śniadanie do pracy. Przygotowanie dania z makaronu i tuńczyka zajmuje tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.

Szybkie danie z makaronu

Czy makaron jest tuczący?

Makaron wcale nie musi być tuczący, oczywiście, jeśli będzie to makaron pełnoziarnisty lub z mąki semolina, ugotujemy go al'dente i będzie bez dodatku tłustego sosu. Taki makaron daje na długo uczucie sytości i nie podjadamy zaraz po posiłku. Węglowodany złożone, jakimi jest skrobia zawarta w makaronie, powoli są rozkładane przez nasz organizm i stopniowo dostarczają energii naszym mięśniom.

Ponoć Włoch zjada rocznie około 30 kg, a Polak tylko 3 kg makaronu i jakoś nie słychać, aby słoneczna Italia zmagała się z otyłością, ludzie są tam uśmiechnięci i pełni energii, raczej to nie jest tylko zasługa samego słońca.
O walorach smakowych makaronu już nie wspomnę i chyba trudno byłoby znaleźć osobę nielubiącą jego smaku.
Tuńczyk z makaronem i pomidorami

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 1 puszka tuńczyka we własnym sosie
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • 150 - 200 g makaronu świderki pełnoziarnistego lub z mąki semolina 
  • oliwa z suszonych pomidorów

Przygotowanie makaronu z tuńczykiem:

  1. Makaron ugotować al'dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu, lekko wystudzić.
  2. Cebulę obrać, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  3. Suszone pomidory z oliwy pokroić w cienkie paseczki, pomidory suche z torebki najpierw zalać wrzątkiem na 2 - 3 minuty, a następnie moczyć w oliwie z oliwek około 30 minut i dopiero pokroić (oliwy po moczeniu nie wylewać).
  4. Tuńczyka odsączyć i rozdzielić na mniejsze kawałeczki.
  5. Wszystkie składniki połączyć i polać oliwą z suszonych pomidorów (ilość stosowna do upodobań), sprawdzić tylko jak bardzo jest ona słona.
  6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.

    Zobacz również: sałatka z tuńczyka z kapustą pekińską.

Komentarze

  1. Pyszne i bardzo szybkie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, przygotowuje się bardzo szybko i równie szybko znika z talerza, więc smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre na szybki lunchbox do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny szybki przepis, pozdrawiam i wolnej chwili zapraszam do mnie
    ps mój najnowszy wpis jest o domowej nutelli!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady