Idealna sałatka koperkowa z łososiem na lato, prosta do wykonania, z łatwo dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna.
Idealna sałatka na lato, prosta do wykonania, z łatwo dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna.
W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno.
Świetna na letni obiad, kolację lub zabrania do pracy i zjedzenie w porze lunchu.
Składniki:
(dla 2 - 3 osób)
- 300 g łososia wędzonego na zimno
- 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki)
- 2 - 3 małe ogórki gruntowe
- 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorem
- pęczek koperku
- 1 -2 łyżki dobrego majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
- Łososia pokroić na małe plasterki.
- Ogórki umyć i pokroić w półplasterki.
- Koperek umyć i drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Sól może nie być potrzebna, gdyż łosoś i majonez są zazwyczaj dość słone.
Zobacz również: sałatka hawajska z szynką.
Bardzo smaczne danie, obiadek idealny.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie skosztuję :D
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńW lecie bardzo lubię takie sałatki na kolację, pycha :)
OdpowiedzUsuńA pomyśleć, że niektórzy uważają, że sałatka makaronowa to nie sałatka ;)
OdpowiedzUsuńAby tylko makaronu nie rozgotować :D , to sałatka wyjdzie na pewno :)
UsuńJa bym z chęcią zjadła:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje smaki! :) Robię i zabieram po weekendzie do pracy :)
OdpowiedzUsuń