Sałatka koperkowa z łososiem

/ 11

Idealna sałatka koperkowa z łososiem na lato, prosta do wykonania, z łatwo dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna. 

Sałatka z makaronu i łososia

Idealna sałatka na lato, prosta do wykonania, z łatwo dostępnych produktów, lekkostrawna, a zarazem sycąca i do tego bardzo smaczna.
W sałatce dominuje smak koperku, ogórek nadaje soczystości i świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno.
Świetna na letni obiad, kolację lub zabrania do pracy i zjedzenie w porze lunchu.
Sałatka z makaronu i łososia

Składniki:

(dla 2 - 3 osób)
  • 300 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki)
  • 2 - 3 małe ogórki gruntowe
  • 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 1 -2 łyżki dobrego majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
  2. Łososia pokroić na małe plasterki.
  3. Ogórki umyć i pokroić w półplasterki.
  4. Koperek umyć i drobno posiekać.
  5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Sól może nie być potrzebna, gdyż łosoś i majonez są zazwyczaj dość słone.

    Zobacz również: sałatka hawajska z szynką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *