Tiramisu

/ 4

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru amaretto i kakao.

Włoski deser z mascarpone
Tiramisu to najpopularniejszy i wszystkim dobrze znany włoski deser. Składniki proste, łatwo dostępne i mało skomplikowane przygotowanie, chociaż mnie powstrzymywał przed zrobieniem tego deseru dodatek surowych jajek. Postanowiłam w końcu spróbować wykonać go z żółtkami ubijanymi z cukrem na parze i powiem, że teraz tylko tak go przygotowuję.

W przygotowywaniu tiramisu ważne jest użycie dobrej jakości składników i delikatne postępowanie z nimi podczas wykonania. Szczególnie ważne są biszkopty, najlepiej takie do tiramisu, które zbyt szybko nie rozmakają. Osobom, które po raz pierwszy będą robić ten deser, proponuję przygotować go w salaterkach (porcje jak dla jednej osoby), wtedy gdy zbyt mocno namokną biszkopty lub krem przebijemy, to ominie nas problem z krojeniem i wyjmowaniem z formy, a deser i tak będzie bardzo smaczny.

Deser z alkoholem oczywiście dla dorosłych, w wersji dla dzieci po prostu go nie dodawać. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś od siebie nie dodała. W moim wydaniu tiramisu ma kakao zarówno na wierzchniej warstwie kremu, jak i na środkowej.
Kremowy deser z biszkoptami bez pieczenia

Składniki na tiramisu:

(dla 4 - 5 osób)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu)
  • 200 ml wrzącej wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki likieru Amaretto
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego
  • 4 - 5 łyżek kakao naturalnego
  • foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm)

Jak zrobić włoski deser tiramisu:

  1. Kawę i cukier trzcinowy zalać wrzątkiem i wystudzić, następnie dodać likier Amaretto.
  2. Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Cały czas mieszać łyżką, aż żółtka będą miały jednolity jasny kolor, a cukier się całkowicie rozpuści.
  3. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się.
  4. Biszkopty układać w foremce i dokładnie za pomocą łyżeczki polewać zimną kawą (wykorzystać tylko 1/2 kawy). Można kawę przelać do głębokiego talerza i maczać w niej biszkopty, lecz należy uważać, by nie namaczać za mocno, gdyż będą się rozpadać. 
  5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao.
  6. Następnie ułożyć biszkopty, namoczyć kawą i rozsmarować pozostałą część masy kremowej. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch oprószyć kakao, jeśli zaś na dzień następny, to lepiej to zrobić na drugi dzień. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodziło i połączyły się wszystkie smaki.
  7. Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 - 30 minut do zamrażarki.

    Zobacz również: deser warstwowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady