Dorsz pieczony z warzywami

/ 2

Dorsz jest jedną z bardziej popularnych ryb, jakie można dostać na naszym rynku. Jego walory smakowe i niska zawartość tłuszczu w porównaniu do np. łososia sprawia, że chętnie go spożywamy. Najwięcej wartości posiada dorsz przygotowany na parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku.

Dorsz z chrupiącymi warzywami

Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami.
Dorsz z piekarnika z warzywami

Składniki:

(na 3 porcje)
  • 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie gałązki świeżego koperku
  • 3 plasterki cytryny lub limonki
  • 3 cienkie plasterki masła
  • pieprz biały (u mnie cytrynowy)
  • sól

dodatkowo:

  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego z dzikim
  • folia aluminiowa do pieczenia

Jak upiec dorsza z warzywami?

  1. Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na 3 kawałki. Oprószyć każdy kawałek z obu stron pieprzem i solą i położyć na kawałku folii aluminiowej (folii ma być tyle, aby dorsza można było zawinąć w pakiecik).
  2. Marchew oczyścić i pokroić w niezbyt grube słupki.
  3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  5. Na każdym kawałku dorsza położyć plasterek masła, plasterki czosnku, gałązkę kopru i przekrojony na pół plasterek cytryny. Następnie wszystko obłożyć warzywami i zawinąć szczelnie w folię tak, aby jej końce były na wierzchu.
  6. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 20 minut.
  7. Ryż wsypać do garnka z 1 i 3/4 szklanki zimnej wody i od chwili zagotowania się gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po ugotowaniu dodać 1/2 łyżeczki soli, przykryć i odstawić na 5 - 10 minut.
  8. Folię z upieczonego dorszem rozchylić, rozsunąć warzywa i na wytopiony sos położyć część ugotowanego ryżu.
  9. Tak przygotowanego dorsza nie wykładam z folii na talerz, tylko podaję razem z nią, wtedy ryż wchłonie cały sos, a ryba jest dłużej ciepła.

    Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *