2016-07-30

Indyk pieczony z ryżem i warzywami

Danie dla osób zapracowanych wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny pieczony indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa.

Danie jednogarnkowe z pieczonego indyka

Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą.
Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde.
Pieczony indyk z ryżem

Składniki:

(duża forma 33 cm x 23 cm)
  • 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec)
  • 3 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • 1 średni korzeń selera
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie ryżu:

  • 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć)
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego
  • 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego (u mnie Uncle Ben's)
  • 500 g dobrego przecieru pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 1 łyżeczka soli (jeśli przecier jest niesolony)

Jak przygotować pieczonego indyka z ryżem?

  1. Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby się mięso zamarynowało.
  2. Marchewkę i selera obrać i pokroić w cienkie słupki.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i  drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą.
  6. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry.
  7. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw.
  9. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia.
Zobacz również:
Danie z drobiu
Potrawka z kurczaka

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry