2016-07-15

Pancakes

Amerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie naleśników w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy naleśnikowej. 


Puszyste naleśniki
Takie naleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą.
Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny, aby zaczęło pracować.
Amerykańskie naleśniki

Składniki:

(na około 16 sztuk o średnicy 18 cm)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki maślanki
  • 3 jajka (L)
  • 70 g masła (roztopić)
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 niepełne łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie pancakes:

  1. Wymieszać ze sobą sypkie składniki.
  2. Następnie dodać roztrzepane z miodem jajka i maślankę, wymieszać wszystko do połączenia się składników.
  3. Pod koniec dodać roztopione, wystudzone masło i dokładnie połączyć z powstałą masą.
  4. Naczynie z rozrobionym ciastem naleśnikowym przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby ciasto zaczęło pracować. Ciasto powiększa o około 1/3 swoją objętość, więc w naczyniu powinno być na to miejsce.
  5. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Patelnię tylko przed pierwszym naleśnikiem delikatnie posmarować tłuszczem.
  6. Najlepiej ciasto naleśnikowe na patelnię nalewać niezbyt dużą chochlą, wtedy placuszki będą równej wielkości.
  7. Pancakes obracać na drugą stronę wtedy, gdy jego powierzchnia będzie pokryta małymi kraterami. Kontrolować stan wysmażenia, aby nie przypalić.

    Zobacz również:
    Szpinak z serem w naleśniku
    Naleśniki ze szpinakiem

5 komentarzy:

  1. uwielbiam. mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pankejki są ekstra, szczególnie polane miodem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je z dużą ilością owoców teraz w sezonie letnim. Śniadanie idealne.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj