Kotlety mielone to najczęściej przygotowywane danie w wielu domach. Zrobienie dobrego, soczystego mielonego może nie być takie proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni.
Jak zrobić soczysty kotlet mielony?
Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone.
W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko i obowiązkowo łyżka śmietany. Moje mielone w swoim składzie mają jeszcze świeży koperek, co nadaje im fajnego smaku i aromatu. Do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia.
Składniki:
(na około 10 średnich kotletów)
- 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna
- około 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majeranku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 gałązki świeżego kopru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- mąka pszenna pełnoziarnista do panierowania kotletów (1 szklanka)
Przygotowanie:
- Bułkę tartą namoczyć w mleku, jeśli mamy całą bułeczkę to uprzednio rozdrobnić, odstawić na 5 - 10 minut. Mleka dodać tyle, aby bułka była solidnie rozmoczona.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i delikatnie obsmażyć, najlepiej na maśle klarowanym.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki dodać do mięsa mielonego i dokładnie wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita, a zrobiony kotlet będzie trzymał formę. Jeśli podczas wyrabiania mięso będzie zbyt zwarte, należy podlać je odrobiną mleka lub wody.
- Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości, płaskie kotlety i obtaczamy je w mące pszennej pełnoziarnistej.
- Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu do czasu delikatnego zbrązowienia i usmażenia się (sprawdzić wnętrze jednego kotleta). Gdyby nie były usmażone, to patelnię przykryć pokrywką i na minimalnym grzaniu potrzymać je jeszcze około minuty.
- Kotlety z patelni zdejmować łopatką, nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłyną soki i kotlet może być mniej soczysty.
Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.
Wspaniałe, takie kotlety robił mój tata, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że przywołałam wspomnienia :)
UsuńPyszne, z tym nakluwaniem to racja ;)
OdpowiedzUsuńTak, to dotyczy prawie wszystkich mięs pieczonych lub smażonych :)
UsuńRobię kotlety dokładnie tak samo! :) A myślałam, że tylko ja dodaję koperek do mięsa :)
OdpowiedzUsuńTo miło, ja bardzo lubię smak koperku w połączeniu z mięsem :)
UsuńUwielbiam takie mielone 😍
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja :)
UsuńCudownie soczyste. Dodalam łyżeczkę musztardy francuskiej.Juz lepsze nie mogly wyjsc. Pozdrawiam 👍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło, że kotlety przypadły do gustu. Musztarda na pewno dodała smaku. Pozdrawiam :)
UsuńŻeby kotlety mielone naprawdę były soczyste w środku należy je tylko obsmażyć krótko na patelni a następnie wsadzić na 5 min.do nagrzanego piekarnika. Nie będą tłuste ani przypalone.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, z piekarnika kotlety są bardzo smaczne i często takie robię :) Przygotowuję również kotlety tradycyjnie smażone, chociaż wiadomo, że są one bardziej tłuste i trudniejsze do strawienia. Ani jednych, ani drugich nie wolno zbyt długo piec, ani smażyć, bo będą suche.
Usuń