Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym

/ 6

Pierś z kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, ale z czasem nie mamy już pomysłu, jak ją przyprawić, by nasz obiad nie był taki jak zawsze.Proponuję filet z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z miodem. Mięso z takiej marynaty po usmażeniu jest bardzo soczyste i aromatyczne.

Kurczak w sosie sojowym

Składniki:

(dla 2 - 3 osób)
  • podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g)

marynata do kurczaka:

  • 5 - 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego

dodatkowo:

  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (opcjonalnie)
    Pierś kurczak marynowana w sosie sojowym

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyścić z wszelkich żyłek, umyć i przekroić w poprzek na 2 - 3 mniejsze kawałki.
  2. Do sosu sojowego dodać miód i dokładnie go rozmieszać.
  3. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z cytryny, sól pieprz, drobno pokrojony czosnek, kolendrę lub czosnek niedźwiedzi i wszystko wymieszać.
  4. Pokrojony filet z kurczaka wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 - 3 godziny (u mnie było na całą noc).
  5. Kurczaka po wyjęciu z marynaty smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (u mnie na kokosowym rafinowany), aby kawałki były dobrze zarumienione i w środku usmażone, ale nie wysuszone. Najlepiej przekroić i sprawdzić, czy mają jednakowy biały kolor w środku (powinny być delikatne i soczyste).
  6. Przed podaniem ewentualnie delikatnie obsypać prażonym sezamem.

    Taki filet świetnie smakuje podany z ryżem i japońską sałatką z ogórków.

Komentarze

  1. Wygląda zachęcająco. Pewnie jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja na mięsko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie musi smakować to mięsko, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się tak mocniej zastanowić to chyba filet jest moim ulubionym mięsem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *